• Još jedan pokušaj krađe na elektroenergetskim objektima Elektrovojvodine  KRIMINAL NE POSUSTAJE – ELEKTROVOJVODINA U ODBRANI IMOVINE NE ODUSTAJE

  U kasnim večernjim satima u ponedeljak, 2. juna 2014. godine došlo je do upada neovlašćenih lica na stubnu transformatorsku stanicu "Telep" između Karađorđeva i Bačke Palanke i pod naponom je odsečeno oko 10 metara bakarnog kabla.

  (Novi Sad, 3. juna 2014.) - Tom prilikom je prema nezvaničnim podacima došlo do povređivanja jednog od dva lica koja su uhvaćena u krađi elektroenergetske opreme Elektrovojvodine i oni su sada predmet istražnih radnji policije. Na licu mesta su zatečeni nož i mobilni telefon.

  Građani su oko 22 časa obavestili Elektrodistribuciju Novi Sad da postoje problemi sa naponom. Dežurne ekipe Elektrodistribucije Novi Sad odmah su izašle na teren i pozvali MUP, te kada je to bilo dozvoljeno zbog istražnih radnji i otklonili kvar. Šteta koja je uzrokovana ovom protivzakonitom i opasnom po život aktivnošću procenjuje se na oko 100.000 dinara. Ovo naravno nije jedinstven niti usamljen primer krađa i oštećenja elektroenergetske opreme. Učestala je i pojava obijanja transformatorskih stanica, neovlašćen ulazak i krađa bakra u delovima mreže pod naponom. Bakar se protivzakonito otuđuje sa visokonaponskih i niskonaponskih blokova, iz transformatora i sa dalekovada 35 kV i 10 kV. Meta lopova su i uzemljenja na niskonaponskim mrežama čime ugrožava bezbednost rada tog dela mreže ali i snabdevanje električnom energijom naših kupaca, a prilikom seče bakra ugrožena je i bezbednost i prouzrokovana neposredna opasnost po živote onih koji se usuđuju da počine krađe te vrste. Iz transformatorskih stanica obično bude ukradeno oko 150 do 400 kilograma bakra za koji „crno tržište“ plaća od 2,5 do 5 evra. Na taj način kradljivci ostvaruju malu korist, a šteta po elektroenergetski sistem Elektrovojvodine je veoma velika.

  Još jednom skrećemo pažnju na činjenicu da se ne radi samo o šteti u vidu prekida u isporuci električne energije, nego je ugrožena i bezbednost ljudi kao i uređaja u domaćinstvima. Zbog toga što pojava krađa i oštećenja elektroenergetske opreme poprima zaista ozbiljne razmere kako po bezbednost za ljudske živote, tako i po siguran i pouzdan rad celokupnog sistema, Elektrovojvodina ponovo skreće pažnju da je krajnje vreme da svi budu uključeni u sprečavanje uništavanja imovine koja je vlasništvo građana Srbije. Elektrovojvodina poziva celokupnu javnost na osudu ovakvih nedela, a svi koji primete bilo kakve sumnjive radnje na elektroenergetskim objektima Elektrovojvodine da to odmah prijave nadležnoj stanici policije ili Elektrovojvodini.

  Elektrovojvodina se neće predati u borbi protiv ovog vida kriminala i u saradnji sa svim institucijama i organizacijama koje imaju uticaja u suzbijanju krađe i oštećenja elektroenergetske opreme nastaviće bespoštednu borbu na očuvanju naše zajedničke imovine kao i na zaštiti života svih onih koji se nađu u blizini oštećenog objekta.