• Opasnost od bujičnih poplava - Prete Mlava, Nera, Pek i Kolubara    Nema opasnosti od velikih reka, izjavio je danas načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, ali nije isključio mogućnost bujičnih poplava, do kojih može da dođe usled velike količine padavina.

    - Zato su svi timovi Sektora za vanredne sitaucije u pripravnosti, spremni da brzo reaguju i da budu na licu mesta za sat, ako dođe do nepredviđenih situacija - rekao je Marić Tanjugu. On je istakao da se, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ne očekuju veći problemi.

    - Ipak, količina padavina je nešto što je prilično relativno, mi se rukovodimo upozorenjima RHMZ, ali sećate se da je za Kladovo prognozirana količina bila 20 do 30 litara, a palo je oko 200 litara - rekao je Marić. On je naveo da su potencijalno najkritičnija mesta za bujične poplave u istočnoj Srbiji sliv reke Mlave i donji sliv reke Pek, u Banatu reka Nera, a u zapadnoj Srbiji sliv Zapadne Morave i reke Kolubare. Marić je istakao da se ne očekuju problemi sa vodostajem na velikim rekama, podsetivši da ih nije bilo ni pre nedelju dana kad su područje kod Kladova zahvatile poplave.

    - Do poplava je došlo zbog ogromne količine padavina, i do 200 litara po kvadratnom metru, i činjenice da takva količina vode može da napravi podivljale reke koje nose sve pred sobom - naveo je Marić. On je naveo da ne postoji mogućnost da se dobije potpuno precizna najava iz RHMZ da li će do sličnih padavina i sad doći, i da će zato Sektor za vanredne situacije biti u potpunoj pripravnosti narednih dana. Marić je podsetio da je sektor pre dva dana uputio upozorenje svim lokalnim samoupravama na potencijalno ugroženim mestima, da opasnosti od velikih reka nema, ali da su moguće bujične poplave.

    Izvor: eKapija