• Tibina „Eko pionir - Nikola Tesla i vrednosti održivog razvoja“  Dan nakon obeležavanja Teslinog rođendana širom Srbije, 11. jula od 12 sati u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od fere 4, Beograd) daćemo još jedan pogled na velikog naučnika kroz tribinu „Eko pionir - Nikola Tesla i vrednosti održivog razvoja“.

  Na tribini će neki od najboljih poznavaoca Teslinog nasleđa razgovarati sa prisutnima o ostavštini Nikole Tesle i njegovog dela kao inspiraciji za novu ekološku paradigmu i kulturnu matricu. Biće reči o tome kako na početku XXI veka obezbediti dovoljno energije, a ne urušiti trajno našu životnu sredinu, kako obezbediti našim potomcima slične uslove za razvoj i život koji su imale dosadašnje generacije, zatim o privredno- turističkim potencijalima malih stogodišnjih hidrocentrala koje su nastale prema Teslinom principu, kao i o tome da li nam nasleđe Nikole Tesle može pomoći da pronađemo odgovor u kom pravcu bi trebalo da se razvija savremeno društvo.

  Učestvuju:

  Vladimir Jelenković, v.d. direktora Muzeja Nikole Tesle, koji će biti i medijator ovog skupa,
  dr Branimir Jovanović, direktor firme „Alterenergo“ i konsultant za održive energije,
  Vladimir Lovrić, arhitekta, jedan od osnivača ekološkog i solarnog pokreta na našim prostorima sa realizovanih više od 1.000 eko-solarnih kuća u Srbiji i pokretač i glavni i odgovorni urednik magazina za eko arhitekturu i kulturu „Eko kuća“
  Vladimir Jovanović, Turistička organizacija Niša

  "Tesla dan" širom Srbije organizuje 10. jula Klaster puteva kulture, koji udružuje preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta. Tesla dan su podržali Grad Beograd, Elektroprivreda Srbije, kompanije EnelPS, Schneider Electric, Trizma, Doncafe, Ernst&Young, ITAcademy, a prijatelji projekta su Infostud i Centar za promociju nauke.

  Projekat postavljanja kulturno turističke rute Putevima Tesle (teslaways.rs) započeo je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, a podržali su ga Elektroprivreda Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja, Sektor za turizam Ministarstva finansija i privrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja i Ministarstvo energetike.