• Konferencija balkanskih Zelenih partija u Skoplju „Ekološka bezbednost na Balkanu“    U subotu, 04. septembra, počela je u Skoplju konferencija balkanskih Zelenih partija na temu ekološke bezbednosti na Balkanu. Konferenciju su pozdravili predsednici zelenih partija iz devet zemalja u regionu: Hrvatska, Srbija, Rumunija, Slovenija, Crna Gora, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Albanija i Turska. Tokom dva dana konferencije razgovaraće se o upravljanju u uslovima prirodnih katastrofa, finansijskim instrumentima za ekološku bezbednost, poljoprivredi u uslovima klimatskih promena, bezbednosti hrane i mnogim drugim.

    Svi prisutni su naglasili potrebu saradnje u regionu, posebno u svetlu klimatskih promena i katastrofalnih poplava koje su pogodile region. Predsednicstrankea Demokratska obnova Makedonije – Zeleni i narodna poslanica Liljana Popovska istakla je institucionalnu saradnju na Balkanu, jer zagađenje ne poznaje granice. „Nagomilane probleme moramo da rešavamo zajedno. Posebno nam je zadovoljstvo što za ove teme imamo podršku Predsednika Makedonije Đorđa Ivanova“ rekla je Popovska. „Od ključne važnosti za ekološku bezbednost je kvalitetno upravljanje i administracija u oblasti zaštite životne sredine. Ministarstva zadužena za ovu oblast treba da sarađuju na svim temama od regionalnog značaja“ izjavio je Stevo Temelkovski, zamenik Ministra za zaštitu životne sredine.

    Hrvatski evroposlanik i potpredsednik stranke ORaH dr Davor Škrlec naglasio je potrebu razvoja održive ekonomije, koja ne ide na štetu prirode i zdravlja ljudi. Inovacijama i razvojem nauke, možemo doći do novih rešenja, koje će sa malo resursa postići veće rezultate. Kako je rekao, Evropska Unija se sve više okreće zelenim alternativama, čiji su najveći zagovornici Zelene partije u Evropi. Narodni poslanik i predsednik političke stranke Zelenih Srbije Ivan Karić rekao je da postoje načini da se umanje posledice klimatskih promena i da one ne moraju da imaju katastrofalne ishode ako se na vreme radi na ekološkoj bezbednosti. „Erozija, klizišta, požari, poplave i suša su velikim delom posledica zanemarivanja i uništavanja od strane ljudi. Zeleni na Balkanu moraju da pokažu svojim vladama da građani žele da žive u miru i sarađuju, dok vlade moraju obezbediti čist vazduh, vodu i zdravu hranu, kao i radna mesta koja rade i za ljude i prirodu“ naglasio je Karić.