• Zeleni upozoravaju: Ekološka bomba na obali Save


  Zeleni Srbije upozoravaju da fabrika „Prva Iskra” Barič, nedaleko od Obrenovca predstavlja „ekološku bombu” koja svakog trenutka preti da eksplodira.

  U postrojenju ove hemijske i mašinske industrije uskladišteno je preko 500 tona opasnog, neodgovarajuće zbrinutog otpada. Ovo postrojenje je smešteno na obali Save i Kolubare, uzvodno od Makiša, mesta odakle se grad Beograd snabdeva vodom.

  U opasnom otpadu nalazi se toksične, eksplozivne, zapaljive, reaktivne, kancerogene hemikalije i materije, kao i opasan ambalažni otpad. Otpad se u „Prvoj Iskri” Barič čuva duži niz godina, čak i više decenija, iako je skladištenje Zakonom o upravljanju otpadom ograničeno do 12 meseci.

  Ambalaža u kojoj se skladište opasne hemikalije je u lošem stanju. Deo opasnog otpada je rasut i razliven po betonskim platoima i travnjacima. To je velika opasnost po zagađenje zemljišta i podzemnih voda. Na ovaj način reka Sava može biti zagađena i zatrovana. Otpad postrojenja predstavlja veliku pretnju za zdravlje ljudi i životnu sredinu.

  Uz veliku sreću, u toku poplava u Obrenovcu opasan otpad „Prve Iskre” Barič nije došao u kontakt sa poplavnim talasom, pa nije došlo do katastrofe većih razmera po milion i po građana Beograda koji piju vodu iz fabrike vode Makiš, kao i po ekosistem u celosti. Zeleni naglašavaju da ekološka bezebednost ne sme biti prepuštena slučaju i da se zakoni moraju poštovati.

  Propisi EU nas obavezuju da do 2020. godine izgradimo postrojenje u kojima će se vršiti tretman opasnog otpada nastalog u našoj državi. Na teritoriji Srbije postoji još mnogo ovakvih fabrika - „ekoloških bombi” koje genirišu i nebezbedno odlažu ogromne količine opasnog industrijskog otpada.

  Zeleni Srbije naglašavaju da se ova opasna Barička „ekološka bomba” mora izmestiti i bezbedno zbrinuti. Zahtevamo hitno formiranje specijalnog komiteta Vlade Republike Srbije za rešavanje problema opasnog industrijskog otpada.