• Otvoren Eko park u Obrenovcu  U Obrenovcu je danas u prisustvu nekoliko desetina mališana, svečano otvoren Eko park koji je "Coca Cola sistem", uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine – Republičke direkcije za vodu i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, poklonio prvenstveno najmlađim stanovnicima ove beogradske opštine. U uređivanje parka, rekvizite za igru i sadnice cveća i drveća kompanija je uložila više od 30.000 EUR. Park je delo mladih arhitekata, a kao specifičnost ističu se solarni paneli na vrhu tobogana koji će na ekološki način osvetljavati park.

  Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković zahvalio se u ime svih Obrenovčana "Coca Coli" koja je i nakon prošlogodišnje katastrofalne poplave odmah pritekla u pomoć, kako finansijski, tako i radom svojih volontera. Kompanija je pomogla obnovi rekvizita u svim školama, a Čučković je naveo da će i ovaj Eko park dodatno podići kvalitet života građana.

  Direktor "Coca Cola Hellenic Srbija i Crna Gora" Aleksandar Ružević istakao je da je "Coca Cola" sistem nakon poplava u maju 2014. godine izdvojio više od 1,1 mil USD za pomoć svim ugroženim područjima u Srbiji. Deo sredstava iskorišćen je i za obnovu oštećenih obrazovnih, sportskih i kulturnih objekata.

  - Sutra je 1. septembar, početak nove školske godine, ali i početak novog druženja školaraca. Mi se nadamo da će najmlađi na kvalitetan način provoditi vreme u ovom parku - rekao je Ružević i posebno se zahvalio studentima Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji su osmislili idejno rešenje parka , kao i njihovom mentoru, profesoru Budimiru Sudimcu.

  Otvaranje ovog parka zapravo je uvod u veliki projekat koji predstoji "Coca Cola" sistemu.

  - Poznato je da naša kompanija već duži niz godina promoviše važnost Dunava i zajedno sa partnerima radi na podizanju svesti građana kada je u pitanju zaštita ove arterije Srbije. Tokom proteklih godina kroz kampanju Dan Dunava poruke o značaju očuvanja i zaštite reka stigle su do 3 miliona ljudi, dok podrška stiže od 350 partnera iz vladinog, nevladinog i privatnog sektora. Izgradnja ovog parka u Obrenovcu i višegodišnja inicijativa naše kompanije inspirisali su nas da pokrenemo stvaranje Dunavskih eko parkova i izgradimo 7 parkova u 7 podunavskih gradova Srbije. Ovaj projekat realizujemo u partnerstvu sa Arhitektonskim fakultetom, NALED-om i Svetskim fondom za prirodu (WWF), našim tradicionalnim partnerima. Radujemo se što ćemo do kraja godine biti u prilici da otvorimo i prvi eko park na Dunavu, i to u Somboru - rekao je Ruž ević i pozvao sve zainteresovane studente arhitekture, građevine i pejzažne arhitekture da se prijave na konkurs za dizajn somborskog parka.

  Violeta Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), jednog od partnera na projektu, istakla je ovom prilikom zadovoljstvo što se u Obrenovcu danas otvara "jedna ekološka oaza".

  Izvor: e-kapija