• Uklanjanje opasnog industrijskog otpada fokus u 2015. godini    Srbija će u narednih deset godina uložiti znatna sredstva u oblast životne sredine, o čemu svedoči i najavljen niz mera u cilju uspostavljanja održivog sistema Zelene ekonomije i ponovnog osnivanja Zelenog fonda zaštite životne sredine. To potvrđuju i aktuelni potezi države u unapređenju sistema upravljanja opasnim industrijskim otpadom, kao i usaglašavanje zakonskog okvira u oblasti zaštite životne sredine u procesu pristupanja EU.

    Neke od ovih tema su pokrenute na četvrtoj po redu CEDEF konvenciji koja je 30. juna održana u Čačku u sklopu godišnjeg CEDEF Programa za gradove i opštine Srbije-Lideri održivog razvoja. Pokrovitelji Programa su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja, i infrastrukture RS, Ministarstvo rudarstva i energetike RS, Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skupštine RS, Agencija za zaštitu životne sredine RS.

    Kompanija Miteco Kneževac, lider u upravljanju industrijskim i opasnim otpadom, jedan je od ovogodišnjih partnera CEDEF konvencije, koja je u proteklim godinama, na teritorijama opština koje su prisustvovale na konvenciji, pružila brojne usluge zbrinjavanja različitih vrsta otpada kao što su hemijski, farmaceutski otpad, otpadna ulja i maziva, PCB, istorijski otpad, i na taj način doprinela rešavanju brojnih ekoloških problema.

    „Konkretno u Čačku smo uspešno sproveli zbrinjavanje PCB opreme i čvrstog PCB kontaminiranog materijala. Takođe, godinama unazad, u Gornjem Milanovcu, Užicu i Kragujevcu pružamo usluge uklanjanja opasnog, hemijskog i industrijskog otpada, a u Kragujevcu je trenutno u toku i Projekat remedijacije zemljišta zagađenim PCB uljem. Naš prioritet za ovu godinu je uklanjanje „istorijskog“ opasnog otpada, koji je ostao u firmama koje ne rade, koje su u restrukturiranju ili stečaju duže vreme, a koji ugrožava životnu sredinu”, istakao je Nebojša Tomašević ispred kompanije Miteco.

    Rešavanje mnogih ekoloških problema biće omogućeno adekvatnim zbrinjavanjem otpada, pre svega nastalog kao posledica istorijskog zagađenja. Obaveza kompanija, ili države je da ukloni otpad iz kompanija koje su u restrukturiranju, a to je i neophodan uslov za privlačenje novih investitora. Na osnovu dosadašnjih najava resornog ministarstva, sanacija opasnog istorijskog otpada je u fokusu za 2015. godinu, ali kako bi ovaj problem bio trajno rešen, biće obezbeđena i sredstva od 230 miliona dinara kojima će Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine podržati sanaciju istorijskog zagađenja iz desetak kompanija u restrukturiranju.