Svetski dan zivotinjaČetvrtog oktobra svake godine se u celom svetu proslavlja se Svetski Dan Životinja. Ovaj praznik ustanovljen je 1931. godine u Firenci na svetskom kongresu prijatelja životinja. Svrha obeležavanja ovog dana je skretanje pažnje čovečanstva na nepravde koje svakodnevno nanosi životinjskom svetu, kao i promocija dobrobiti svih životinja i ukazivanje na jaku vezu između ljudi i životinja- koje igraju veoma važnu ulogu u našim životima. Mreža Svetskog Dana Životinja okuplja sve organizacije koje proslavljaju ovaj dan, a sve u cilju što bolje i efikasnije promocije zaštite životinja. Osnovna ideja je da se što više organizacija priključi obeležavanju ovoga danа, u kojem će različitim programima, prezentacijama, radionicama i aktivnostima učestvovati u ovom globalnom pokretu.

Obeležavanje ovog dana prirediće brojne organizacije za zaštitu životinja iz Srbije i pojedinci koji će organizovati različite akcije i programe, formirajući tako jedinstvenu mrežu koja ima za cilj da promoviše dobrobit i zaštitu životinja. Proslava ovog dana biće organizovana u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i drugim gradovima širom zemlje, gde će se u školama, organizacijama za zaštitu životinja i drugim institucijama organizovati različite aktivnosti i manifestacije.

Proslava ovog dana trebalo bi da podstakne pojedince i organizacije da se pozabave problemima zaštite životinja u svojim sredinama, a državne organe na dosledno sprovođenje zakonskih propisa koji se tiču dobrobiti životinja. Ove godine se posebno želi ukazati na neophodnost poštovanja zakona o dobrobiti životinja kao i sprovođenje programa kojima se mogu rešiti problemi napuštenih životinja u lokalnim zajednicama širom zemlje. Veliki problem je u u tome što je mali broj opština i gradova uskladilo svoje akcije i planove sa zakonskim propisima, što otežava i onemogućava rešavanje postojećih problema. Nedavne poplave u nekoliko opština u Srbiji su takođe ukazale na potrebu da se na državnom nivou organizuje i uredi određena jedinica za hitne reakcije i spašavanje životinja iz područja koja su ugrožena vremenskim nepogodama, zemljotresima i koje se nalaze u sličnim vanrednim okolnostima.

BUDITE DEO NEČEG POSEBNOG!
www.worldanimalday.org.uk/aboutSerbian.aspPovratak na početnu stranu