Srpski auto na struju od septembra - "Eko Srbija" dogovorila prvu isporuku delova

Najkasnije do septembra ove godine na ulicama Beograda pojaviće se malo gradsko vozilo na struju, srpske prozivodnje, čija cena neće prelaziti 10.000 EUR.

Preduzeće "Eko Srbija" već je dogovorilo prvu isporuku delova za sklapanje 12 automobila, ali su ambicije da se skoro svi delovi ubrzo proizvode u Srbiji. Kako kažu, zatvorili su i kompletan finansijski plan, dobili potrebne "papire", i sada je sve samo do tržišta.

- Mi smo sa kineskim partnerom dogovorili sve oko uvoza delova. Od šasije, motora, baterija, karoserije, koji bi se sklapali u okolini Beograda - rekao je Dragan Škrnjić, direktor "Eko Srbije". - Ipak, naša želja je da elektromotor i karoseriju pravimo u Srbiji, pa smo već otpočeli pregovore sa srpskim kompanijama koje mogu da proizvedu ove komponente.

Zanimljivo je da je "Eko Srbija" dobila potpuno besplatno licencu od jedne renomirane italijanske kompanije za proizvodnju elektromotora. Istu licencu je nedavno otkupio i japanski "Suzuki".

- Prvi automobil, koji će se na našem tržištu prodavati pod imenom "aksios" predstavićemo javnosti u septembru, na petom "Tesla reliju" na kome učestvuju električna vozila i hibridi iz celog sveta - kaže Škrnjić. - Automobil je namenjen, pre svega, za korišćenje u gradskim uslovima. Ima domet sa jednim punjenjem baterija do 140 km u realnim uslovima. Maksimalna brzina je 60 km na čas.

Ono što je posebno zanimljivo je da se "aksios" puni na običnoj kućnoj utičnici od 220 volti i da je vreme maksimalnog punjenja baterije oko osam časova. Potrebno je samo dva sata za punjenje 60% kapaciteta baterije.

Nije prvi na punjenje

Projekat "Aksios" nije prvi takve vrste u Srbiji koji za cilj ima proizvodnju električnog automobila. Centar za motorna vozila AMSS je sa uspehom napravio i već registrovao, posle serije testova, "punto klasik" sa pogonom na električnu energiju. Ovo vozilo, koje je delo tima inženjera Milana Božića, zbog svojih originalnih rešenja izaziva veliku pažnju i van granica naše zemlje.

Nedavno je na "BG Car Show" predstavljen i projekat međunarodne ekspertske grupe (IEEG), kojoj je na čelu naš inovator Slavko Vujović, i koji su najavili za mart 2017. međunarodni sajam električnih automobila koji će biti u potpunosti proizvedeni u Srbiji.

Subvencija u Srbiji nema

Država Srbija je jedina zemlja u Evropi koja ne daje nikakve subvencije za električne automobile i hibride. Dotacije u pojedinim zemljama EU idu i do 8.000 EUR, a kod nas nisu predviđene ni poreske olakšice, pa čak ni besplatno parkiranje.

Pre nekoliko godina je država sa 100.000 dinara stimulisala prodaju eko-vozila u Srbiji, ali se nije pridržavala sopstvene odredbe, pa je japanska "Toyota" morala da za oko stotinak prodatih vozila zatraži naplatu putem suda. Spor je okončan u korist Japanaca.

Izvor: e-kapijaPovratak na početnu stranu