Spring Alive/ Proleće uživo

Spring Alive je međunarodni projekat koji organizuje OTOP (partner BirdLife International-a u Poljskoj), a podstiče interesovanje za prirodu i zaštitu migratornih ptica. Osnovna ideja vodilja ovog projekta je praćenje dinamike seobe pet ciljanih vrsta ptica - seoske laste (Hirundo rustica), bele rode (Ciconia ciconia), kukavice (Cuculus canorus), čiope (Apus apus) ili pčelarice (Merops apiaster). Cilj je da na našu internet stranicu prijavite podatak isključivo vašeg prvog posmatranja u godini svake od navedenih pet vrsta ptica (http://www.springalive.net/sr-rs/migrations/addnew). Prijavljivanje nalaza počinje od marta meseca u vreme njihovog dolaska iz Afrike u naše krajeve i traje do juna meseca. Sve ostale aktivosti mogu se sprovoditi tokom cele godine, pa čak i zimi, shodno kalendaru aktivnosti (http://www.springalive.net/sr-rs/events/calendar#!null).

Ovaj program prvenstveno je namenjen deci školskog uzrasta, ali su i svi ostali zainteresovani dobrodošli. Spring Alive je istovremeno dobar podsticaj svima da pokrenu razne akcije za ptice i drugi životinjski svet, kao i da učestvuju u drugim događajima organizovanim od strane BirdLife partnera u Srbiji (Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije). 

Spring Alive je započeo 2006. kao panevropski program, koji se uskoro proširio na Centralnu Aziju, а 2010. godine na Afriku. Pokrovitelji projekta su: Micubiši korporacija fond za Evropu i Afriku, kompanija MEOPTA, a nagrade često sponzoriše i kompanija Opticron.

Postavljajući svoja zapažanja na našu stranicu Spring Alive sajta (http://www.springalive.net/sr-rs) učesnici pomažu kreiranje mape postepenog dolaska ptica u realnom vremenu, čime se direktno prati tok seobe ovih ciljanih vrsta. Ovom prilikom vas ohrabrujemo da nam se priključite i u narednom period unesete svoja prva posmatranja pomenutih pet vrsta ptica. Formiranje mape dinamike seobe jedna je od ključnih aktivnosti projekta Spring Alive. Program uključuje i mnoštvo različitih događaja u zatvorenom, kao i na otvorenom prostoru gde učestvuju deca, škole i šira zainteresovana javnost. Jedna od aktivnosti je i takmičenje u crtanju i slikanju, gde deca uzrasta mlađeg od 16 godina, kojima su takva takmičenja namenjena mogu prijaviti svoje crteže na trenutno zadatu temu (http://www.springalive.net/world/contest). Na taj način, eventualno, mogu osvojiti neke od nagrada koje dodeljuju sponzori projekta. Aktivnosti koje mogu pomoći pticama takođe su obuhvaćene ovim projektom (http://www.springalive.net/sr-rs/springalive/threats-and-hazards-to-migrating-birds-66).

Ovom prilikom želimo da pozovemo sve pojedince, grupe građana, škole i organizacije koje su zainteresovane za zaštitu prirode i životinja da nam se jave kako bi se aktivno uključili u Spring Alive u Srbiji. Za sve detalje i mogućnosti za organizovanje akcija, takmičenja ili predavanja obratite se nacionalnom koordinatoru.

Draško Grujić 
drasko.grujic@gmail.com  
nacionalni koordinatorPovratak na početnu stranu