Veliko interesovanje svetske javnosti za inovacije i istraživački rad Veljka MilkovićaPREMIJERA FILMA „POTISKI BISER“

Novi dokumentarno-prirodnjački film u produkciji Pokrajinskog zavoda za za zaštitu prirode i JP“Komunalac” Bečej:

POTISKI BISER
Park prirode „Stara Tisa“ – kod Bisernog ostrva
Trajanje: 30 min

Dana 12.6.2014. godine u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, premijerno je prikazan novi dokumentarno prirodnjački film “POTISKI BISER”. Skup su pozdravili: Dr Biljana Panjković - direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, gospodin Lorand Vig, ispred Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Kova Norbert – direktor, JP „Komunalac“ Bečej.

Nakon dve godine snimanja u Parku prirode „Stara Tisa” kod Bisernog ostrva, autorski tim Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Novi Sad, završio je novi dokumentarno-prirodnjački film pod nazivom “Potiski biser”. Autorski tim čine stručnjaci Pokrajinskog zavoda: scenaristi Nedeljko Kovačev i mr Nataša Pil, a kameru i režiju potpisuje mr Oliver Fojkar. Producenti filma su JP “Komunalac”Bečej i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, a finansijer je Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine,  Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine. Ovaj dokumentarac traje 30 minuta i rađen je na srpskom i mađarskom jeziku.

Park prirode “Stara Tisa” kod Bisernog ostrva predstavlja najduži regulisani stari tok reke Tise u Vojvodini, dug 23.706 m. Mrtvaja se nalazi uz desnu obalu Tise između Bečeja i Novog Bečeja na severu, Čuruga na jugu i Bačkog Gradišta na zapadu. Ovaj složeni meandar sa tri naglašene okuke je u proseku širok 150-200 m, a dubine prosečno 3-4 m. Stara Tisa dobija vodu iz Bečejskog ribnjaka, iz okolne kanalske mreže i putem atmosferskih padavina.

Mrtvaja predstavlja izuzetno očuvani mozaik vodenih i vlažnih staništa sa bogatim živim svetom. Utočište je za 67 vrsta fitoplanktona i 27 vrsta zooplanktona, 148 taksona vaskularne flore, 29 vrsta riba, 9 vrsta vodozemaca i 4 vrste gmizavaca, 183 vrste ptica i 27 vrsta sisara, od kojih su mnoge ugrožene. Od strogo zaštićenih vrsta sreću se beli lokvanj, zuka tabernemontanova, mala resina, tiski cvet, zlatni karaš, gavčica, zatim, barska kornjača, ćubasti gnjurac, eja močvarica, orao belorepan, divlja mačka, vidra...

Na osnovu značajnih temeljnih i prirodnih vrednosti, Odlukama opština na čijoj se teritoriji nalazi ovo područje: Bečej, Novi Bečej i Žabalj, mrtvaja sa neposrednom okolinom stavljena je pod zaštitu 2008. Godine. Tokom 2012. godine, saradnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode obavili su dodatna istraživanja i sačinili novu Studiju zaštite. Prema Zakonu o zaštiti prirode, zaštićeno područje će u buduće predstavljati II kategoriju, odnosno zaštićeno područje od velikog značaja. Novom zaštitom prirodno dobro imaće površinu oko 970 ha, a zaštitna zona oko 4 200 ha. Pored nacionalnog značaja park prirode sa zaštitnom zonom dobija i međunarodni značaj kao IBA područje pod imenom Bečejski ribnjak. Briga o zaštiti i očuvanju zaštićenog područja poverena je na upravljanje JP ’’Komunalac’’ iz Bečeja. Odlukama zaštite parka prirode definisani su ciljevi i principi zaštite, unapredjenja, korišćenja i razvoja, kako pojedinih vrednosti tako i zaštićenog područja.

Dokumentarni film „Potiski biser“ predstvalja značajan doprinos očuvanju, popularizaciji i edukaciji stanovništva o potrebi zaštite ovog prirodnog dobra.

Autorski tim filma:
Kamera i režija: mr Oliver Fojkar
Scenario i tekst: Nedeljko Kovačev i mr Nataša Pil
Montaža:  Saša Medovarski
Postprodukcija: Video Studio PRIZMA
Tekst čitali: Miodrag Petrović i Ereš Laslo
Stručni saradnici: mr Nikola Stojnić, Ranko Perić, Vida Stojšić, Jadranka Delić
Saradnici na terenu: Balzam Laslo i Novak  Mihalј
Piloti motornog zmaja: Radomir Đurić, Dušan ZaharPovratak na početnu stranu