Pobednici javnog takmičenja u kićenju jelki sa busenomponedeljak, 16. decembra, na prvom spratu Spensa sa početkom u 11 časova se održalo Javno takmičenje u kićenju jelki sa busenom. Takmičenje je bilo deo promotivne kampanje „100% jelka - jelka sa busenom“ koju podržava Grad Novi Sad, Gradska uprava za zaštitu životne sredine, a organizuje Pokret gorana Novog Sada.

U takmičenju su učestvovala deca šestih razreda iz 20 novosadske osnovne škole koji su prethodno išle na obuku kroz „Malu školu aranžiranja cveća“. Tročlane ekipe sa svojim nastavnicima su osmislili i sami napravili ukrase od prirodnih materijala, a njihov trud je danas bio nagrađen tako što su svi učesnici dobili brošuru o jelkama, kalendar i šaleve sa logom akcije, dok je pet ekipa dobilo pored ovih i ekološke nagrade i knjige o aranžiranju cveća. Na samoj dodeli nagrada program nam je upotpunio i pesmom ulepšao ovaj zimski dan i Dečiji hor „Zvončići“, dok je nagrade uručio predsednik Pokreta gorana Novog Sada – Petar Viđikant, koji je ovom prilikom uputio i božićno-novogodišnje čestitke. Našim mladim takmičarima se obratila i Svetlana Jokanović ispred Gradske uprave za zaštitu životne sredine i uputila im božićno-novogodišnju čestitku i čestitala na uspehu.

Prvo mesto je osvojila OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Kamenice, drugo mesto je pripalo ekipi iz OŠ “ Branko Radičević” iz Novog Sada. Treće mesto su podelile tri škole, od kojih je svaka nagrađena u različitoj kategoriji. U kategoriji za najbolju ekološku poruku je nagradu osvojila OŠ „Žarko Zrenjanin“ - Novi Sad, za najmaštovitije okićenu jelku nagrada je pripala OŠ „Ivo Lola Ribar“ - Novi Sad i za korišćenje prirodnih materijala OŠ „Vuk Karadžić“ – Novi Sad.

Specijalni gosti na Javnom takmičenju u kićenju jelki sa busenom, su bila deca iz Pivnica, Đurđeva, Temerina i Sremskih Karlovaca, koja su okitila četiri jelke i jedan badnjak, na načine koji se praktikuju u njihovim lokalnim sredinama. Tako su pokazali bogatstvo različitih tradicija i običaja koji se praktikuju povodom praznika u Vojvodini, jer su oni predstavnici pet nacionalnih zajednica sa teritorije Vojvodine (mađarske, rusinske, slovačke, nemačke i srpske) koji su učestbobali u programu „Svi naši ukrasi“, podržanom od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.

Kao i tokom Ssvih prethodnih godina, okićene jelke sa busenom su poklonjene svim školama i ukrašavaće škole tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Takođe, predškolske ustanove kao i ustanove sa posebnim potrebama će imati svoje jelke koje daruje Gradska uprava za zaštitu životne sredine iz sredstava ″Eko dinar″, a same jelke sa busenom će obezbediti JKP ″Gradsko zelenilo″.Povratak na početnu stranu