Srbija će ratifikovati Pariski sporazum o klimi do polovine 2017.Srbija planira da ratifikuje Pariski klimatski sporazum najkasnije do polovine 2017. godine i da uskoro donese zakon za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, rekla je 8. juna državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović. Prema njenim rečima, uskoro će početi i rad na strategiji borbe protiv klimatskih promena. Na skupu u francuskoj ambasadi o klimatskim promenama najavljen je i novi projekat podrške UNDP lokalnim samoupravama u borbi protiv klimatskih promena čiji je cilj da se utvrde izvori emisija na lokalu i pronađu tehnološka rešenja i izvori finansiranja za njihovo smanjenje.

Božovićeva je na skupu o klimatskim promenama i Pariskom sporazumu podsetila da je predviđeno da se sporazum ratifikuje usvajanjem zakona o ratifikaciji u Skupštini Srbije i da je kranji rok za to, predviđen strateškim dokumentima, polovina naredne godine.

"Ministarstvo je pripremilo kompletan potrebni materijal i možemo početi sa ovom procedurom odmah nakon formiranja vlade, a ono što mi očekujemo i naš krajnji cilj jeste da ovaj zakon (o ratifikaciji) bude usvojen do sredine 2017. godine", rekla je ona na skupu u ambasadi Francuske.

Božovićeva je rekla da se po formiranju nove vlade očekuje i donošenje zakona o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte koji je sada u proceduri javnih konsultacija, i istakla da će uskoro početi i izrada Strategije borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom.

Dodala je da će u strategiji, između ostalog, biti utvrđeno da li postoji mogućnost da Srbija poveća cilj za smanjenje emisija, i definisano finansiranje prioritetnih aktivnosti u borbi protiv klimatskih promena.

Francuska ambasadorka u Srbiji Krisitn Moro je pozdravila napore Srbije u borbi protiv klimatskih promena i podsetila da se i od zemalja kandidata za članstvo u EU očekuje da pruže primer na tom planu.

"Nadam se da će i sa vaše strane takođe, buduća vlada moći ubrzo da otpočne proces ratifikacije pred novom skupštinom", rekla je ona i dodala da je u Francuskoj sporazum ratifikovan u donjem domu parlamenta 17. maja a da ga 8. juna razmatra Senat.

Stana Božović je rekla da će Srbija moći da koristi međunarodne fondove za sprovođenje svojih obaveza u borbi protiv klimatskih promena, kao i određena sredstva EU.

Savetnica stalne koordinatorke UN u Srbiji Borka Jeremić je rekla da novi okvir razvojnog partnerstva sa Srbijom za 2016-2020. predviđa podršku Vladi Srbije u razvoju kapaciteta za borbu protiv klimatskih promena i upravljanju prirodnih resursa.

Stana Božović je rekla da je vrednost projekata koji su podržani tim programom, 11 miliona dolara od čega će u narednih pet godina 2,2 miliona biti obezbeđeno iz globlanog fonda GEF, 5 miliona iz budućeg fonda za životnu sredinu Srbije a ostatka od donatora.

Prema njenim rečima, Srbija planira da radi na smanjenju emisija i kroz unapređenje sistema odlaganja i prerade otpada, energetici su planirane mere odnose na povećanje energetske efikasnosti i upotrebi obnovljivih izvora energije, a u industriji revitalizaciju i nova tehnološka rešenja, dok bi u sektoru saobraćaja težište bilo na unapređenju javnog rpevoza kako bi stanovništvo manje koristilo vozila na fosilna goriva.

Podrška lokalnim samoupravama


Borka Jeremić je najavila i novi projekat podrške UNDP lokalnim samouprava na tom planu čiji je cilj da se utvrde izvori emisija i pronađu tehnološka rešenja i izvori finansiranja.

Portfolio menadžer UNDP za klimatske promene Miroslav Tadić je da je ideja da se pomogne lokalnim samouprava da utvrde probleme u sektorima koji su izvori emisija, poput energetike ili poljoprivrede, i da se povežu sa kompanijama, institutima ili nevladinim organizacijama koje mogu da ponude rešenja.

Ta rešenja bi, prema njegovim rećima, mogle da se odonose na izgradnju postrojenja na biomasu za proizvodnju struje u zabačenim naseljima, korišćenju obnovljivih izvora energije za ulično osvetljenje ili samenjenje gubitaka energije u sistemu daljinskog grejanja.

Naredna konferencija UN o klimi u Maroku

Ambasador Maroka Abdel Zagur je rekao da će se naredna konferencija UN o klimi (COP22) održati u Marakešu u novembru i da će to biti prilika da se nastavi posao započet na konferenciji u Parizu (COP21) i stvore uslovi za napredak u sprovođenju Pariskog sporazuma.

Prema njegovim rečima, cilj Maroka je da do 2020. proizvodi 40% energije iz obnovljivih izvora energije a u toj zemlji je u izgradnji prvi solarni park u svetu kapaciteta 100 megavata.

Ambasadorka Moro je podsetila da je Pariski sporazum, koji je postignut u decembru 2015. u Parizu, do sada potpisalo 175 zemalja od 195 članica Okvirne konvencije UN o promeni klimi.

Ocenila je da se ide u pravcu kada je reč o dostizanju uslova za njegovo stupanje na snagu, odnosno da ga ratifikuje 55 zemalja čiji je udeo u emisijama najmanje 55%.

Ona je istakla da nedostaje još 18 potpisa, a da će, ako Kina i SAD ratifikuju sporazum ove godine, kako proističe iz njihove zajedničke deklaracije iz marta ove godine, to znači da su ga ratifikovale zemlje za ukupnim udelom u emsijima u svetu od 38%.

Autor: M.P.
Foto: BetaPovratak na početnu stranu