Trećeg dana na manifestaciji Novosadsko proleće


U 10 sati održaće se ekološke i kreativne radionice „Sadimo!” u kojima će učestvovati predškolci PU „Radosno detinjstvo.” Učesnici će zajedno sa voditeljima radionice, Teom Hasanbegović, dipl. ekologom i Igorom Vukojem, master ekologom, učiti o značaju zelenih površina za svakodnevni život i njegovom uticaju na zdravlje ljudi. Koristiće plakat za decu sa ilustrovanim uputstvom na temu kako posaditi drvo i male plakate – ilustracije koji upućuju decu na pravilan redosled radnji koje je neophodo učiniti kako bi se pravilno posadilo i negovalo drvo.

Da bismo radionicu učinili zanimljivijom i da bi deca naučila i neke praktične veštine svako dete će posaditi po jednu začinsku biljku u saksiju i dobiće je da je ponese kući i na odgovarajući način je neguje i čuva. Takođe, tokom radionice će deca naučiti i nekoliko vrsta začinskog bilja i njihove osnovne karakteristike, a imaće i mini takmičenje u prepoznavanju vrsta začinskog bilja na osnovu čula mirisa. Kao nagradu za učešće na radionici, sva deca će dobiti na poklon slikovnicu i bojanku iz edukativne edicije Pokreta gorana Novog Sada na temu na temu „Posadi drvo”. U četvrtak u amfiteatru sa početkom u 11 sati će biti održana prezentacija programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“. Prezentacija zajedničkog projekta Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine i Pokreta gorana Vojvodine, koji se realizuje u kontinuitetu od 2009. godine. Cilj ovog skupa je da se okupe predstavnici obrazovnih ustanova koje su prijavile svoje učešće u programu za školsku 2013-2014. godinu i dobiju sve instrukcije o daljem toku akcije – slanju izveštaja i svečanoj dodeli nagrada.

- Predstavljanje brošure o dosadašnjoj realizaciji programa.
- „Kako od Sunca napraviti struju“ – prezentacija sastavljanja mini solarne elektrane

U 16 sati u amfiteatru će se održati program „Kako deca mogu pomoći planeti“ - ekološke predstave učenika trećeg razreda iz novosadskih osnovnih škola na temu: „Dobro drvo“. Učestvovaće tri tima od po 15 učesnika - učenika trećeg razreda OŠ „23. oktobar“ iz Sremskih Karlovaca, OŠ „Dušan Radović“ i OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Novog Sada. U okviru ovog programa će učenici tri novosadske osnovne škole predstaviti kroz dramsku umetnost kako oni vide svoju ulogu u zaštiti životne sredine. Cilj programa je motivisati učitelje i učiteljice koji vode ekološke i dramske sekcije u školama da neguju odgovoran način ponašanja učenika prema životnoj sredini. Svi učesnici će zajedno sa svojim učiteljicama biti nagrađeni jednodnevnim izletom u neko od zaštićenih prirodnih dobara sa teritorije Vojvodine. U 18 sati ispred bine, održaće se ekološka radionica „Zeleni džepovi grada“ u kojima će učestvovati učenici iz četiri novosadske srednje škole. Voditelji radionice će biti stručni saradnici Pokreta gorana i Podmladka Udruženja Pejzažnih Arhitekata (PUPA). Radionica će se sastojati iz zanimljive interaktivne prezentacije kroz koju će se učesnici upoznati sa osnovnim pojmovima i značajem ozelenjavanja, a nakon toga će biti podeljeni u grupe i dobiće konkretne zadatke i materijal potreban za pravljenje maketa.Na radionicama će učestvovati više od 30 učenika iz Poljoprivredne škole sa domom iz Futoga.

Svakog dana tokom trajanja manifestacije u periodu od 17 do 19 časova ispred štanda Pokreta gorana održavaće se Biljna klinika pod sloganom „Pomozite svojim biljkama savetima stručnjaka“. Tokom tog vremena će svi posetioci od stručnjaka iz oblasti hortikulture i zaštite bilja i studenata Poljoprivrednog fakulteta moći da dobiju savete oko nege biljaka nakon zimskog perioda. Saveti će se odnositi na negu cvetnica, žbunastih i drvenastih vrsta. U 19 sati na Sceni Novosadskog proleća će se predstaviti „Kreativni M kutak“ i „Bajićevi slavuji“ koji će zajedno prikazati raznovrstan repertoar, kompozicije Joce Adamova, numere „Zemlja“ grupe EKV, „Kap po kap“ grupe Divlje Jagode i mnoge druge.

„NOVOSADSKO PROLEĆE” je tradicionalna izložba cveća, sadnica i opreme za uređenje vrta koja se organizuje svake godine u martu mesecu kao prilika Novosađanima i gostima Novog Sada da na jednom mestu pronađu sve što je potrebno za prolećno uređenje bašte. Manifestaciju podržavaju Gradska uprava za zaštitu životne sredine i Gradska uprava za privredu, a medijski sponzori su Radio televizija Vojvodine, Novosadska televizija i Radio 021. Manifestacija se održava tradiconalno po 24. put, od 18. do 22. marta na prvom spratu Spensa i za posetioce je otvorena svakog dana od 8.00 do 20.00 časova.Izložbe su prodajnog karaktera, a ulaz je slobodan.Povratak na početnu stranu