13.Novosadska jesen

SPC "Vojvodina", Novi Sad, 1. sprat
od 18. do. 22. oktobra 2016. godine


"Novosadska jesen" ove godine 13. po redu, nosi pored naziva "NOVOSADSKA" i naziv "ORGANSKA" jer je Pokret gorana Novog Sada, kao organizator, uveo novu tematsku celinu i za građane i za izlagače, a to je organska proizvodnja hrane. Izuzev ove novine u ovogodišnjem programu, Novosađani/ke imaju priliku da pogledaju izložbe cveća i sadnica, opreme za hotrikulturu, baštenskog materijala, izložbu meda i zdravstveno-bezbedne hrane, izložbe suvenira, starih zanata i rukotvorina. Ove godine, "Novosadska jesen" je izuzetno bogata sadržajima edukativnog tipa, u amfiteatru i u galeriji "Macut", sve na I spratu SPENS-a.

Organizator manifestacije:
Pokret gorana Novog Sada

Podržavaju nas:
Republika Srbija - Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine
Grad Novi Sad - Gradska uprava za zaštitu životne sredine i Gradska uprava za privredu

Medijski pokrovitelji:

Radio-televizija Vojvodine, Novosadska televizija, Radio 021, Marcons

O izložbama:
Otvorene su za posetioce svakog dana od 8.00 do 20.00 časova, subotom od 8.00 do 15.00 časova.
Izložbe su prodajnog karaktera, a ulaz je slobodan.

"Novosadsku jesen" ove godine čine, osim već dobro poznatih iložbi, brojni stručni, obrazovni, kulturni sadržaji i to namenjeni i deci i sugrađanima svih uzrasta i različitih interesovanja. Posebno ističemo novi segment i kroz predavanja i kroz izložbeni deo, a to je organska proizvodnja hrane.

Svečano otvaranje

Svečano otvaranje 13. "Novosadske jeseni" će biti u utorak, 18. oktobra u 11 časova. Manifestaciju će otvoriti Borislava Perić Ranković, naša brilijantna sugrađanka koja je ove godine postala šampionka na Paraolimpijskim igrama u Riju. Na samom otvaranju će nastupiti hor učenika OŠ "Petefi Šandor" iz Novog Sada pod vođstvom Ildike Milosavljević.

Tada će zvanično biti otvorene i:

izložba organski proizvedene hrane
izložba cveća, sadnica i opreme za hortikulturu
izložba meda i zdravstveno-bezbedne hrane
izložba starih i umetničkih zanata.

Stručne tribine, prezentacije, ekološke i kreativne radionice

Predstavljanjem teme "Organska poljoprivreda danas i sutra" u amfiteatru SPENS-a koju će kroz stručni deo prikazati predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a kao primer dobre prakse vlasnik Salaša "IDEI" iz Temerina, a moderirati prof. dr. Branka Lazić otvaramo set stručnih prezentacija o Organskoj poljoprivrednoj proizvodnji, kako za stručnu javnost tako i za građane Novog Sada.

Za potrošače smo pripremili tematsko predavanje "Bio bašta - organska ponjoprivreda" koje će održati prof. dr. Branka Lazić, uz primer dobre prakse Udruženja žena "Stanišići".

Takođe, na ovoj manifestaciji pripremili smo predavanje za pedagoge i vaspitače pod nazivom "Čarobni svet bio bašte" i "Bio bašta zimi", a predavač je Andrea Vučinić, dipl. inž. poljoprivrede.

Biće održana zanimljiva prezentacija u organizacji Grada Novog Sada - Gradske uprave za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda zaštitu prirode "Ugrožene vrste sa akcentom na teritoriju Novog Sada".

Studentima Univerziteta u Novom Sadu predstavićemo projekat "Upoznaj zelenu stranu Novog Sada", kako bi tokom oktobra i novembra upoznali novosadske parkove na zanimljiv način kroz kreativne interaktivne izlete.

Radionice za srednjoškolce "Stopama prvih botaničara" u utorak i sredu, "Mobilnost mladih" u četvrtak i "Sačuvajmo rit" u petak će na aktivan način uključiti srednjoškolce u aktuelnosti iz oblasti zaštite životne sredine i predstaviti deo aktivnosti Pokreta gorana u radu sa mladima.

Ovogodišnja "Novosadska jesen" ima bogat program i za najmlađe sugrađane i to radionicu "Biljke prijatelji" za predškolski i mlađi osnovnoškolski uzrast, u sredu, četvrtak i petak. Za najmlađe izdvajamo i program u subotu - radionica sadnje za decu posetioce "Cvet za komšiju i lepši Novi Sad" koja će biti održana kod bine "Novosadske jeseni". U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice - nacionalne manjine, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine i Pokreta gorana Vojvodine, predstavićemo program za školsku 2016/1017. godinu "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini", i okrugli sto "Male školske akcije u funkciji razvoja ekološke svesti dece".

Scena "Novosadske jeseni"


Utorak, 18. oktobra u 18.30 na sceni "Novosadske jeseni" nastupiće AKUDUNS "Sonja Marinković", Novi Sad , ansambl narodnih igara i pesama.

Sreda, 19. oktobra u 18.30 nastupiće najmlađi članovi Plesnog kluba "Fiesta" iz Novog Sada.

Četvrtak 20. oktobra u 18.30 na sceni nastupa Tamburaški orkestar "Jelačić" iz Petrovaradina.

Petak, 21. oktobra u 18.30 na sceni nastupaće Udruženje "Folklorika" iz Novog Sada.

Subota 22. oktobar - poslednjeg dana manifestacije 13. "Novosadske jeseni", svojom predstavom "Muzika ili… ništa" imaće čast da zatvore programski deo ovogodišnje manifestacije, Kreativni studio "Čarolija" u organizaciji Radija 021.

Vidimo se na 13. "Novosadskoj jeseni"!
"Jesen je pravo vreme za sadnju!
"