Subotičanin Levente Sekereš najbolji mladi fotograf prirode


Konkurs „Canon - najbolji fotograf prirode“
koji organizuje Savez mađarskih fotografa prirode, ove godine je raspisan 23. put. Na konferenciji za štampu koja je održana pre ceremonije dodele nagrada, Peter Fat, predsednik Saveza izjavio je, da je ove godine na ovo sve popularnije takmičenje prijavljeno više od 3.400 fotografija, iz Mađarske i inostranstva. Godišnju titulu najboljeg fotografa koju organizuje Savez mađarskih fotografa prirode, po peti put osvojio je Mate Bence, svojom fotografijom „Prednost za jedan korak“. Za najboljeg mladog fotografa prirode, izabran je Subotičanin Levente Sekereš.


Levente Sekereš, učenik druge godine Gimnazije za talentovane učenike „Deže Kostolanji“ kaže da treći put učestvuje na ovom prestižnom takmičenju. Fotografija mu je nagrađena već prošle godine, dok je ove godine briljirao prvom nagradom u svojoj kategoriji. „Ovo je najznačajnija nagrada koju sam dobio za moj rad. Nagrađena fotografija nastala je jedne vedre noći kada sam krenuo da fotografšem zvezde i usput primetio pauka. Osvetlio sam ga lampicom, ali sam se pitao šta bi bilo da osvetlim njegovu pozadinu. Efekat koji sam dobio predstavljen je na nagrađenoj fotografiji, koju sam nazvao „Pauk na tačkici“, objasnio je Sekereš.


Među našim fotografima prirode Leventeov rad veće je duže vreme zapažen i cenjen. Prvo su ga, po kvalitetu fotografija, primetili ornitolozi, budući da je dokumentarne fotografije veoma retkih vrsta ptica uspeo da približi stručnoj javnosti. Sekerešovi radovi koriste se u stručnim i edukativnim publikacijama, a on u potrazi za motivima najviše obilazi Subotičku peščaru i ostala zaštićena područja na severu Bačke, te slatine u širem području Potisja. Fotografsku strpljivost u traženju za kameru zanimljivih detalja najčešće brusi iz fotografskog zaklona koje je postavio na mestima koja često posećuju retke ptice i sisari, posebno na hranilištu za ptice grabljivice koje se nalazi u Predelu izuzetnih odlika „Subotička peščara“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...nazad

Povratak na početnu stranu