U toku je kamp "Sačuvajmo Rit" u Sremskim Karlovcima

U toku je međunarodni volonterski radni kamp "Sačuvajmo Rit" koji se održava od 23.07. do 07.08.2016. u Sremskim Karlovcima.

Organizator kampa je Pokret gorana Vojvodine u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta RS kroz program "Mladi su zakon" i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine. Da bi svi radovi bili uspešno izvedeni, dobili smo veliku pomoć JP "Vojvodinašume", Opština Sremski Karlovci i Patrijaršija srpske pravoslavne crkve.

Tokom kampa "Sačuvajmo rit", 17 volontera/ki iz Srbije, Holandije, Italije, Španije i Koreje vredno rade na uklanjanju invazivnih vrsta biljaka na području Koviljsko-petrovaradinskog rita i time pomažu nesmetan razvoj flore i faune, ali i doprinose unapređenju ekoturističke ponude Sremskih Karlovaca krčenjem pešačke staze duž lokaliteta „Stari Dunav“.

Sledeće nedelje, volonteri će raditi na lokalitetu "Kurjačka greda", gde će takođe uklanjati invazivne vrste, postavljati informativne table namenjene obeležavanju biciklističkih i pešačkih staza i pomoći da se montira zip-line, novitet na ovoj lokaciji.

Osim radnog, kamp ima i edukativni karakter. Juče je održano prvo uvodno predavanje koje je učesnicima omogućilo osnovna znanja o prostoru gde će raditi, uputilo u vrednosti, lepote i mogućnosti reke Dunav i doprinelo da još šire i dublje uvide istinsku svrhu svog zalaganja. Tom prilikom su dr Slobodan Puzović, saradnik direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Vojvodine, i predsednik Pokreta gorana Vojvodine Aleksa Jeftić govorili o budućim planovima čija će realizacija umnogome pozitivno uticati na revitalizaciju dunavskog toka i unapređenje ekoturizma. Sutra će učesnici saznati nešto više o biljkama na prostoru Koviljsko-petrovaradinskog rita kroz poučnu šetnju koju će voditi Magdalena Grahovac, saradnica Pokreta gorana sa diplomom Poljoprivrednog fakulteta i zaljubljenica u prirodu.
U toku druge nedelje, svoja znanja i veštine će sa učesnicima kampa "Sačuvajmo rit" podeliti prof. dr Branka Lazić koja će teorijski i praktično pojasniti organsku poljoprivrednu proizvodnju kroz upoznavanje i pravljenje bio-bašte koja će nakon kampa ostati u dvorištu Ekološkog centra Radulovački, profesor Prirodno matematičkog fakulteta na departmanu za biologiju i ekologiju dr Branko Miljanović, kao i dr Rodoljub Tanasić, autor priručnika za preživljavanje u prirodi "Opstanak".

Volonteri raznovrsno i kvalitetno provode slobodno vreme učestvujući u zabavno-edukativnim radionicama koje realizuju lideri kampa - dugogodišnji članovi Pokreta gorana Vojvodine uz podršku i pomoć saradnika iz te organizacije. Pored podrazumevanih aktivnosti koje podstiču interkulturalnu razmenu, te izgradnju i jačanje timskog duha, volonteri kampa će imati priliku da iskuse kako je voziti kanue, popeti se na veštačku stenu, upoznaće čari Sremskih Karlovaca i lepote Novog Sada, a pred rastanak uživati u vožnji katamaranom po Dunavu.

Utisci volontera su veoma pozitivni. Mnogi su prvi put u Srbiji i tvrde da do sada nisu imali priliku da borave u toliko kvalitetno uređenom prostoru kakav je Ekološki centar Radulovački, a raduju se boravku u šatorima i druženju oko logorske vatre nakon radnog dela dana na drugoj obali Dunava. Inostrani volonteri primećuju sličnosti svojih država sa stanjem u Srbiji kada su u pitanju ekološki problemi, ali ističu kako ovakvi kampovi (kojih, kako kažu, nema dovoljno u njihovim zemljama) doprinose razvoju ne samo ekološke svesti, već i praktičnog delovanja mladih u cilju poboljšanja uslova i zaštite životne sredine. Ovakva podrška vršnjaka dodatno ohrabruje i motiviše domaće volontere da se interesuju i zalažu za prirodu koja ih okružuje nudeći bogatstvo o kome, da bi sijalo i vredelo, ipak treba brinuti. Ovi mladi ljudi upravo to čine i raduju se svakome ko je spreman da podrži i doprinese ostvarenju njihove misije i vizije.

Kamp "Sačuvajmo rit" jedan je od 35 kampova koji se u Srbiji održavaju tokom leta 2016. godine, te i on omogućava volonterima da na kampovima u svojoj zemlji učestvuju besplatno.


...nazad

Povratak na početnu stranu