Izveštaj nakon završenog prolećnog ciklusa “Cvetnih pijaca”“Cvetne pijace” Pokret gorana Novog Sada organizuje od 2003. godine, u prolećnom i jesenjem periodu, sa ciljem da građanima na jednom mestu obezbedi sve što je potrebno za uređenje bašte, vrta, balkona kao i enterijera. I ove godine Pokret gorana Novog Sada je sa dolaskom proleća organizovao pet “Cvetnih pijaca”. Kroz cvetne manifestacije Pokret gorana Novog Sada je novosađanima pružio priliku da urede svoje balkone i dvorišta.

Prva “Cvetna pijaca” je bila 04. i 05. aprila, druga 25. i 26. aprila, treća 09. i 10. maja, četvrta 23. i 24. maja dok je peta izložba održana 30. i 31. maja 2014. godine. Svaka od izložbi je u toku dva dana održavanja, okupila veliki broj izlagača i posetilaca, koji su u periodu od 8 do 20 časova posetili plato ispred SPC “Vojvodina”. Raznovrsne boje sezonskog prolećnog cveća ulepšale su otvoren prostor ispred SPC “Vojvodina” tokom održavanja “Cvetnih pijaca” kao i mnogobrojne vrtove, bašte i terase. Takođe, posetioci su imali i prilike da se upoznaju i sa nekim novim vrstama biljaka koje su ovog proleća bile u ponudi.

Na “Cvetnim pijacama” je imalo priliku da se predstavi veliki broj izlagača iz Novog Sada i okoline, ali i izlagači iz cele Srbije - iz okoline Subotice, Zrenjanina, Titela, Bačke Palanke, Beograda, Valjeva, Vrnjačke banje i Kruševca. Pored cveća i sadnog materijala ponuda je upotpunjena proizvodima starih i umetničkih zanata i meda i zdravstveno-bezbedne hrane.

Tokom “Cvetih pijaca” pažnju smo poklonili i našim mladim sugrađanima, deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta koji su organizovano dolazili petkom na “Cvetnu pijacu” da bi prisustvovali ekološko-edukativnoj radionici “Cvet za komšiju i lepši Novi Sad”. Tokom radionice učesnici radionica su imali priliku da pokažu svoje znanje o biljkama i da potom posade po dva cveta, jedan za sebe i jedan za komšiju. Tom prilikom su sadili sezonsko cveće, viole u raznim bojama i dobili su savete kako dalje da vode računa o svom cvetu. Na prolećnoj “Cvetnoj pijaci” koja je bila se održala radionica “Priča o Suncu” kao i promocija kampanje “Evropski Dani Sunca” za naše najmlađe posetioce manifestacije. Kako su tokom maja meseca u jedanaest gradova širom Srbije bili obeleženi “Evropski Dani Sunca” tako smo imali na jednoj od Cvetnih pijaca ovakav vid promocije.
“Evropski Dani Sunca” je manifestacija koja svima treba da ukaže na značaj i neophodnost upotrebe sunčeve energije. Voditelji radionice su sa učesnicima pričali o značaju Sunca, o upotrebi Sunca kao i o konkretnim načinima primene energije koju dobijamo od Sunca. Učesnici su doneli i crteže Sunca.

Manifestacije su bile otvorene od 8 do 20 časova, petkom i subotom, a lepo prolećno vreme je omogućilo da ponuda bude raznovrsna i da posetioci manifestacije budu mnogobrojni. Na izložbi su primećene i organizovane posete grupe dece iz osnovnih škola što je svakako još jedna potvrda o edukativnom karakteru manifestacije.

Mediji su i ovog puta bili zainteresovani za saradnju sa organizatorima kroz najavu termina i sadržaja “Cvetnih pijaca”, objavljivajući širokom auditorijumu priliku da na jednom mestu vide izlagače okupljene iz raznih krajeva zemlje sa istim ciljem - da na najbolji mogući način predstave kulturu i tradiciju naših prostora. Kao rezultat ovakve saradnje je velika posećenost, ne samo građana koji su kupovali već i onih koji su uživali u susretima sa drugim poštavaocima prirode na platou ispred SPENS-a, i to predstavlja još jedan vid podrške organizatoru, Pokretu gorana Novog Sada u naporima da novi Sad bude još lepši i kulturniji grad.Povratak na početnu stranu