Imenovan novi Izvršni direktor REC-a

Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC) objavio je danas da je gospodin Mihail Dimovski (iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije), novi Izvršni direktor, čiji angažman počinje 1. februara 2017. godine.

“Dimovski poseduje veštine i znanja, koja su neophodna za strateške izazove i prilike za Regionalni centar za životnu sredinu u regionu”, ocenila je Njegova Ekselencija – gospodin Jari Vilen (H.E. Jari Vilen), predsedavajući Borda direktora REC-a, ambasador i šef Delegacije Evropske unije pri Savetu Evrope, u Strazburu. “Dimovski ima široko znanje, ne samo o regionu već i o REC-u, u kome je proveo skoro 14 godina (od 1999. do 2013. godine), na mestu rukovodioca i senior eksperta u tematskoj oblasti koja se bavi zakonima i njihovim sprovođenjem i poštovanjem”.

Novi Izvršni direktor Regionalnog centra za životnu sredinu je izabran jednoglasnom odlukom članova Borda direktora REC-a, u temeljnom postupku selekcije. Pre svog povratka u REC, gospodin Dimovski je radio za Autrijsku agenciju za životnu sredinu, kao i u vodećim multinacionalnim konsultanskim kompanijama, na seniorskim pozicijama u oblasti projektnog planiranja, mogućnostima i implementaciji.

“Ja sam ushićen i radujem se što preuzimam rukovođenje ovom prestižnom međunarodnom organizacijom“, rekao je gospodin Dimovski u svom obraćanju Generalnoj skupštini REC-a. “Neophodno je da se kontinuirano razvijamo i postajemo konkurentniji. Kako bismo bili u prilici da uradimo veliki i značajan posao, neophodno je da povećamo naš ekonomski, profesionalni i tehnički kapacitet.“

“Imajući izuzetno zadovoljstvo da objavimo ovo imenovanje, istovremeno izražavamo i našu zahvalnost odlazećem Izvršnom direktoru – gospođi Marti Sigeti Bonifert (Marta Szigeti Bonifert)”, istakao je gospodin Vilen.

Od 2003. godine, gospođa Sigeti Bonifert je inspirisala i vodila značajna poboljšanja u strukturi i upravljanju REC-a, koja su rezultirala izuzetnim uticajem u Centralnoj Evropi i šire, u oblastima kao što su obrazovanje za održivi razvoj, klimatska diplomatija, učešće javnosti i upravljanje vodama.

“Kada pogledam po ovoj prostoriji, prepoznajem partnere i prijatelje iz svih ovih godina i nadam se da ćemo ostati partneri i prijatelji u brojnim godinama koje dolaze”, rekla je gospođa Sigeti Bonifert u svom obraćanju Generalnoj skupštini.

Tokom njenog rukovodstva, REC je postala punopravna međunarodna organizacija, a zahvaljujući posebnoj podršci njenih osnivača (Sjedinjenih Američkih Država, Mađarske i Evropske komisije), kao i uz političku podršku država - potpisnica Povelje REC-a. U prošlih 13 godina, REC je implementirao projekte i programe u iznosu od 170 miliona evra, zahvaljujući nesebičnoj podršci i saradnji sa donatorskom zajednicom, parterskim organizacijama i korisnicima projekata.

“Martina vizija, stručnost i nepresušna energija su bili od suštinske važnosti za uspeh REC-a”, izjavila je u snimljenoj poruci gospođa Džejn Nišida (Jane Nishida), glavni pomoćnik zamenika rukovodioca američke Agencije za zaštitu životne sredine (US EPA).

Novi izvršni direktor REC-a će svoju dužnost započeti 1. januara 2017. godine, a punu odgovornost u rukovođenju organizacijom će preuzeti nakon završetka tranzicionog perioda, 1. februara 2017. godine.