Krajem maja na Petrovaradinskoj tvrđavi zanimljiva manifestacija "Humanošću do krova nad glavom"
29. maja ove godine, na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu održaće se nesvakidašnja manifestacija pod nazivom " Humanošću do krova nad glavom". Cilj akcije je pomoć napuštenim životinjama o kojima brine Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad- Spans. Ovom neobičnom dešavanju, u koji su uključeni najmlađi sugrađani našega grada, prethodi likovni i literarni konkurs, sa osnovnom idejom da se umesto donacija napravi program sa radionicama, namenjenim deci.

Projekat je potekao zajedničkom energijom i sličnim načinom razmišljanja pet dama, umetničkih duša, Janje Pađen iz Zrenjanina, koja se bavi mozaikom i izradom ukrasnog nakita, Ivane Mali Vuklić, likovnog pedagoga i akademskog grafičara, koja drži slikarske i vajarske radionice, Đurđice Vajlant, koja na unikatan način reciklira papir, Nadežde Til, koja dane provodi sa iglom, koncem i krpicama u rukama i Natalije Knežević Ivanović iz ekološkog multimedijalnog udruženja umetnika " Alfa plus".

Iako organizatorke događaja nemaju prethodnog iskustva u organizovanju sličnih odešavanja , ovih pet dama umeju da se igraju i da preko kreativnih ideja i mašte stvaraju neverovatna rešenja. Spominjući ideju poznanicima, koji se takođe bave kreativnim radom, uvidele su da ustvari jako veliki broj ljudi ima želju da im se pridruži i pomogne. Ubrzo su nakon ideje da prikupe neku simboličnu sumu, postale svesne da bi projektom mogle prikupiti konkretniju pomoć.

" Spans" je volontersko udruženje iz Novog Sada, koje se svakodnevno susreće sa nizom problema a najveći problem su im smeštajni kapaciteti. Sve donacije će ići na popravku i obnavljanje već postojećih i dotrajalih boksova. Organizatorke veruju da će im ovom manifestacijom pomoći u ostvarenju sna tj omogućiti bolji i sigurniji smeštaj njihovim štićenicima, čime će brojne životinje moći na kvalitetniji način biti smeštene na sigurno, dok ne dođu do svog cilja, svog zauvek doma. Građani koji 29. maja dođu na Petrovaradinsku tvrđavu, pomoći će u sakupljanju građevinskog materijala, hrane i novca a sve radionice će biti besplatne i dostupne mališanima. Sve će biti bazirano na dobrovoljnim donacijama za podršku jedne humane i lepe ideje.

Svi učesnici su volonteri i sami će finansirati svoje radionice a najbolje radove će izabrati stručni žiri, sastavljen od umetnika iz okolnih ateljea. Program će trajati od 10-18h i sastojaće se iz 20 različitih kreativnih radionica, a zaista veliku podršku ostvarenju ove ideje pružio je Muzej Vojvodine, koji će takođe imati svoju radionicu i predavanje. Biće organizovan i "Dečiji market" u okviru kojeg će deca prodavati svoje igračke u korist štićenika "Spansa". U okviru performansa predviđene su i dve pozorišne predstave, učešće dva dečija hora, tri plesne školice, predavanje veterinara u svrhu edukacije, čas joge za decu, predstavljanje literarnih pobednika i još puno zanimljivih sadržaja... Veliki broj animatora i umetnika je podržao manifestaciju, tako da će i oni učestvovati u ovom prelepom druženju. Volonteri udruženja "Spans" će dovesti nekoliko pasa o kojima brinu do udomljenja, pa će mališani imati priliku da ih vide i poigraju se sa njima.

"Spansova" kampanja za udomljavanje napuštenih pasa nosi sada već dobro poznat slogan " UDOMI- NE KUPUJ" jer je na našim ulicama mnogo napuštenih životinja, a taj problem ima veoma jednostavno rešenje samo ako nadjemo mrvicu humanosti u sebi.Povratak na početnu stranu