Festival optimizma

Subota i nedelja, 25. i 26. maj 2013. Novi Sad, Petrovaradinska tvrđava, 16 – 19h

Svetski dan porodice (15. maj) na najsvečaniji način biće proslavljen u Novom Sadu, na Baby exit festivalu. U tu čast 3740 dece će plesati, pevati, svirati i radovati se. Porodica je nešto najlepše i najdivnije što može da bude u vreme odrastanja.

Za profesionalni uspeh ovog događaja biće zadužene osnovne i srednje škole i fakulteti. Ovogodišnji Festival biće posebno obeležen učešćem srednjih škola u kojima će svoj ambiciozan program predstaviti: a. Ekonomska škola „Svetozar Miletić “ iz Novog Sada sa 9 smerova, na čelu sa turističkim i ugostiteljskim smerom b. Tehnička škola „Mileva Marić Ajnštajn“, Novi Sad sa maketarima, fotografima, modiskinjama, krojačima, građevincima c.Poljoprivredna škola iz Futoga sa specijalnim gostima dečijim ljubimcima( zeke, ovce, pačići...).

Kvalitetnu podršku srednjim školama pružiće fakulteti na čelu sa Visokom školom strukovnih studija za obrazovanje VASPITAČA, koja priprema pozorišne predstave, učenje kroz igru, radionice, pevanje... Studenti žuranlistike sa Filozofkog fakulteta već pet godina su podrška i mentori malim novinarima – osnovcima iz novinarskih sekcija u popularnom TUŽIBABA PRESS-u . A za matematičke genijalce će se pobrinuti studenti PMF-a Katedra za matematiku i informatiku. Vožnju KOCKOCIKLOM omogućiće svim zaljubljenicima nauke Centar za promociju nauke iz Beograda. Znači, osnovci će biti u prilici da na vrlo kvalitetan način na vreme razmišljaju o svom budućem usmerenju. Veliki demonstracioni katalog u ULICI PROFESIJA činiće Društvo“ Josif Pančić“ sa PMF-a, rame uz rame sa već uvek atraktivnim vatrogascima, policajcima, vojnicima, mašinovođama...

Ovogodišnja poslastica Baby exit festivala je SVET BAJKI. Najvažnije životne teme o prirodi, ishrani, učenju, drugarstvu, vrednoći, lepoti, lažnim prijateljima s face book-a, higijeni, talentu ... biće ispričane kroz zanimljive bajke. Deca će moći da se spuštaju niz čarobni pasulj, ulaze u bajku i pevaju sa bremenskim muzikantima – magarcem, petlom i psom; Tri praseta traže vredne asistente u farbanju tarabica; svi koji simpatišu vešticu biće u prilici da ukrašavaju njenu metlu... Pod sloganom „21 bajka za PAMETNO ODRASTANJE dece 21. veka“ udružiće se mnogobrojne društveno odgovorne kompanije – Jela Jagodina, Victoria logistic, Henkel, Sirela, Vojvodina šume ... kao i pomenute škole, fakulteti, vrtići, nvo, javne i društvene institucije. Na pet programskih bina – Bina talenata, Bina šampiona, Šarena bina Dunava, Đački Oskar i Bambino stage kao i prethodnih godina nastupiće oko 1500 plesača, glumaca, pevača, muzičara. U celini VOLIM ŠKOLU – VOLIM ZNANJE nastupiće sledeće osnovne škole Novog Sada: Jovan Dučić, Žarko Zrenjanin, Svetozar Marković Toza, Jovan Jovanović Zmaj, Nikola Tesla, Jožef Atila, Vasa Stajić, Vuk Karadžić, Đorđe Natošević, Miroslav Mika Antić.

Promoteri SPORTSKOG ŽIVOTA biće mnogobrojni sportski klubovi – mačevanje, aikido, karate, fudbal, bejzbol i dr. Predstavljanje projekta SPORT U ŠKOLE biće na atraktivnom poligonu sa loptom od 2m, padobranom, preponama, obručima i dr.

VOLIM NOVI SAD – GRAD PO MERI PORODICE biće počasno predstavljen na KOSMOPOLITSKOM TRGU. JKP i JP predstaviće svoju otvorenost za saradnju sa porodicama, na idejama i predlozima kako da grad bude lepši, bolji i funkcionalniji, kroz radionice, druženja, goste. U VIP loži za mnogobrojne goste iz diplomatskog i javnog života zemlje i sveta biće predstavljena ambicija Baby exit festivala da sledeće, 2014. godine Novi Sad bude domaćin Prve dečije konferencije podunavskih gradova i regija. Promoteri dobrog lika Srbije biće Mali ministri za: bubanje i prepisivanje (obrazovanje), džeparac (finansije), maštu i snove (razvoj), tužibaba (pravosuđe), Dobrica (socijalna pitanja), talenat (kultura), redar planete (ekologija), troškarenje (trgovinu)... Kandidature osnovaca počinju 24. maja 2013. i traju do Dečije nedelje. Festival deci poklanjaju društveno odgovorne kompanije: Ball Packaging Europe Belgrade, Telekom, Frikom, Jela Jagodina, Victoria logistic, Ciciban, Henkel i dr. Podršku festivalu pružaju Grad Novi Sad i Sekretarijat za kulturu AP Vojvodina.

Povratak na početnu stranu