U Bačkom Petrovcu uskoro fabrika za proizvodnju peleta

Biznis park privlači sve više domaćih i stranih investitora

Biznis park "Bački Petrovac" uspeo je da za tri godine privuče osam investitora, od čega dve strane kompanije. Poslednji pristigli ulagač uskoro bi trebalo da započne proizvodnju peleta.

- Došao nam je investitor iz Ukrajine koji je zajedno sa slovačkim partnerom uradio probnu seriju, a uskoro bi trebalo da otpočnu i proizvodnju peleta od slame. Proizvodi iz fabrike "Biopel" su namenjeni izvozu – kaže za "eKapiju" Aleksandar Ostojić, direktor Biznis parka "Bački Petrovac".

Naš sagovornik napominje da se hale u okviru kompleksa mogu kupiti i iznajmiti, ali ističe da su tržišni uslovi takvi da se firme radije odlučuju na iznajmljivanje. - Biznis park "Bački Petrovac" je prva privatna industrijska zona. Veoma smo zadovoljni dosadašnjim razvojem. Spremni smo i za zajedničku saradnju na izgradnji potrebnog poslovnog prostora, sada imamo 8.000 m2 isprojektovanih objekata.

Naš sagovornik napominje da je u toku renoviranje postojećih objekata kako bi bili spremni za narednu sezonu. Ostojić kaže da za firme obezbeđuju veliki broj poslovno-tehničkih usluga "koje su im dostupne po povoljnim cenama".

- Kod nas privrednici treba da misle samo o svom poslu. Mi im obezbeđujemo sale za sastanke, službu obezbeđenja, video nadzor, košenje trave, čišćenje snega. Kod nas je jeftinije raditi u biznis parku nego da firma na drugom mestu dobije halu besplatno. Primera radi, firmi treba prostor 500 m2. Da bi imala obezbeđenje 24 h potrebna su četiri čoveka koji će imati bar minimalne plate. Ako se firma odluči za nas imaće obezbeđenje 0,1 EUR po m2, odnosno obezbeđenje će doboti za 50 EUR, a kiriju 1,5 EUR po kvadratu. Sve ukupno će biti jeftinije od plaćanja obezbeđenja na nekoj drugoj lokaciji.

Biznis park "Bački Petrovac" se prostire na 25 ha, na lokaciji nekadašnje uspešne fabrike za proizvodnju metli, a do sada su u njemu svoj poslovni prostor našli "Agro Grnja", "I.R.A.L.", "God-eksport", "Teleoptik", "Inox bravarija", "Mitus", "Vojmedical", "Biopel".

U Biznis parku kažu da imaju odličnu saradnju sa opštinom Bački Petrovac. U prilog tome govori i zajednički nastup na Sajmu investicija u Novom Sadu. Izvor: e-kapija

Za sve informacije: pr@festivalnauke.orgPovratak na početnu stranu