EU ubrzava ratifikaciju klimatskog sporazuma

Članice EU dogovorile su se 30. septembra da ubrzaju ratifikaciju Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena i globalnog zagrevanja. Ministri za životnu sredinu EU saglasili su se da sporazum bude ratifikovan na nivou EU, a da ga članice, ako su pri kraju nacionalne procedure, ratifikuju istovremeno sa EU ili ubrzo nakon toga. EU se nada da će uspeti da do 7. oktobra ratifikuje sporazum kako bi stupio na snagu pre održavanja naredne globalne konferencije o klimi u Marakešu u novembru.

Evropska unija je, iako među glavnim pobornicima tog sporazuma koji je sklopljen na samitu u Parizu u decembru prošle godine, sve više zaostajala na planu ratifikacije.

To je posebno došlo do izražaja kada su Kina i SAD, dva vodeća zagađivača u svetu, ratifikovala taj sporazum 3. septembra.

Ministri EU su 30. septembra usvojili odluku o zaključima EU o sporazumu i zatražili od Evropskog parlamenta da je odobri.

Pošto Evropski parlament da zeleno svetlo, što se očekuje 4. oktobra, odluku o zaključima će formalno usvojiti Savet EU i EU će moći da ratifikuje sporazum.

Pariski sporazum se delom odnosi na pitanja koja spadaju u nadležnost EU a delom na pitanja za koja su nadležne članice EU. Zbog toga mora biti ratifikovan i na nivou EU i svih članica.

Do sada su sporazum ratifikovale Francuska, Mađarska, Austrija i Slovačka, a više članica privodi taj proces kraju, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Sporazum će stupiti na snagu 30 dana pošto ga ratifikuje najmanje 55% članica čiji je udeo u globalnim emisijama gasova sa efetkom staklene bašte 55%.

Do sada ga je ratifikovala 61 zemlja, čiji je udeo 47,79% u emisijama.

Ako dovoljan broj zemalja ratifikuje sporazum do 7. oktobra, on će stupiti na snagu pre naredne konferenciju UN o klimi (COP22) koja počinje u Marakešu 7. novembra.

To bi omogućilo da se u Marakešu održi i prvi sastanak zemalja potpisnica, a ako EU i njene članice ne ratifikuju sporazum do stupanja na snagu, to bi značilo da neće učestvovati u donošenju prvih odluka na COP22.

Zbog toga je, između ostalog, odlučeno da EU ratifikuje sporazum i da ne čeka da svaka članica završi proces ratifikacije na nacionalnom nivou.

EU želi da ratifikuje sporazum do 7. oktobra i omogući da sporazum stupi na snagu, s obzirom da je udeo članica EU u emisijama 12%.

"EU želi da njena ratifikacija omogući da sporazum stupi na snagu sporazum", rekli su izvori u EU, prenosi AFP.

Indija i Kanada najavile su, takođe, da će vrlo brzo ratifikovati sporazum, a Indija planira da to učini u nedelju, 2. oktobra, na rođendan Mahatme Gandija.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da odluka ministara dokazuje da EU ispunjava obećanja i da su članice pokazale da mogu da nađu zajedničku poziciju.

On je dodao da je jasno da je uticaj članica kada rade zajedno, kao deo EU, "veći od pukog zbira svih delova".

"Srećan sam što su članice danas odlučile da zajedno stvaraju istoriju i doprinesu stupanju na snagu prvog univerzalnog obavezujućeg sporazuma o klimatskim promenama. Možemo i moramo da predamo budućim generacijama svet koji je stabilniji, zdraviju planetu, poštenije društvo i prosperitetnije ekonomije. To nije san. To je realnost i na dohvat ruke je. Danas smo joj bliži", istakao je Junker.

"Kažu da je Evropa previše komplikovana da se brzo dogovori ... Današnja odluka pokazuje šta je Evropa: jedinstvo i solidarnost kada članice zauzimaju evropski pristup, kao što smo u Parizu. Stigli smo do kritičnog perioda za odlučnu klimatsku akciju. A kada zagusti, Evropa staje na svoje noge", kazao je evropski komesar za očuvanje klime Migel Arijas Kanjete.

Izvor: EurActiv.rs
Foto: Shutterstock.com