Električni automobili u Evropi hit, u Srbiji prodat tek ponekiProdaja električnih i hibridnih automobila, kao i onih na druge vrste goriva, u prvoj polovini godine porasla je u Evropskoj uniji (EU) 24,6%, a za šest meseci ove godine, isporučeno je blizu 300.000 vozila. U Srbiji je prodato svega nekoliko takvih modela, niko ih ne uvozi jer su skupi, a za sada nema subvencije za njihovu kupovinu.

U drugom kvartalu ove godine broj registrovanih električnih vozila u EU porastao je 20%. Takav bum nisu očekivali ni najveći optimisti a razlozi dobre prodaje su stabilna cena električne energije, mala potrošnja od svega 3 EUR na 100 kilometara i subvencije koje daju zemlje Unije za kupovinu tih automobila.

Među njima su i besplatan parking sa punjenjem, besplatan ulaz u grad i vožnja žutom trakom kao i subvencije pri kupovini od 2.000 do čak 15.000 EUR, tako da se prosečan elektromobil može kupiti za 10.000 do 15.000 EUR koliko koštaju i kola srednje klase.

U Srbiji subvencija nema, a uvezeno je svega desetak automobila većinom kao demo vozila.

- Električni automobili zbog nemasovne proizvodnje su još uvek relativno skupi. Gotovo sve zemlje koje vode računa o tome, kao i naše okruženje, daju posebne subvencije, to je posebna fiskalna politika vezana za poreze i takse čime se stimuliše uvoz električnih automobila i čime se oni dovode u neku normalnu ekonomsku ravan prilikom uvoza takvih automobila - ističe predsednik udruženja uvoznika automobila i delova Milan Vukasović.

Do 2020. godine čak 35% voznog parka Evrope biće na električni pogon. U pripremi su i auto-putevi na kojima će se ovakvi automobili puniti tokom vožnje, a trenutno se milijarde evra investiraju u infrastrukturu i ojačanje elektromreže. Moda elektromobila dolazi iz Amerike gde je fabrika "Tesla" došla do takvih prodajnih rezultata da ostvaruje profit na berzi.

Međutim, glavna revolucija se očekuje kada "Google" i "Apple" naprave svoja vozila koja će, pored toga što će ići na električnu energiju, moći da se kreću bez vozača.

- Mislim da ćemo veoma brzo dobiti na ulicama nešto što je surogat mobilnog telefona, automobila i kompjutera. Još nismo sigurni da li želimo zbog gužve da pravimo personalizovano vozilo ili vozilo koje će mnogi u toku dana zajedno koristiti, ali već sada možemo da kažemo da bi prva porudžbina takvih vozila bila oko 10 miliona, što prevazilazi sve do sada revolucije u auto-industriji", kaže dizajner Džoni Ajv (Jony Ive)iz kompanije "Apple".

Najveći rast prodaje elektromobila u Evropi imaju Litvanija, Češka, Norveška, Britanija, Francuska i Španija. S druge strane, u Bugarskoj u drugom kvartalu nije prodato nijedno električno vozilo, a prodaja je smanjena u Estoniji i Letoniji.

Izvor: e-kapijaPovratak na početnu stranu