6. Međunarodni kongres biomedicina i geonauke - uticaj životne sredine na zdravlje ljudi
U Beogradu je, 18. i 19. aprila, u organizaciji Asocijacije geofizičara i ekologa Srbije (AGES), Fakulteta za tehničke studije i Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku, organizovan VI Međunarodni kongres BIOMEDICINA I GEONAUKE – UTICAJ ŽIVOTNE SREDINE NA ZDRAVLJE LJUDI. Kao i ranijih godina, skup su finansijski podržali PACE Fondacija EAGE (Evropska asocijacija geofizičara) i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Prijatelji Asocijacije, i ovog puta su dali podršku: Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi, Kongresni biro Srbije i Kongresni biro Beograda.

Cilј ovog Kongresa jeste celovitije sagledavanje problema lјudskog zdravlјa sa aspekta biomedicine i geonauka, jer te nauke, svaka u svom polјu izučavanja, mogu doprineti bolјem razumevanju uzročno-posledične veze životne sredine i zdravlјa i bolesti lјudi. Želјa organizatora jeste da ukaže zajednici da je samo ovakvim, objedinjenim pristupom problemu, moguće doći do efikasnog zaklјučka koji će sam po sebi nametnuti rešenje i budući razvoj iz oblasti: biomedicine, bioinformatike, bioenergije, radiologije, nutricionizma, mikrobiologije, zaštite životne sredine, ekogeofizike, medicinske geologije, geopatogenog zračenja, itd.

Na Kongresu su učestvovali profesori, istraživači i studenti sa brojnih univerziteta i iz naučno-istraživačkih instituta iz Srbije, BiH i Hrvatske, predstavnici ministarstava, NVO, kao i međunarodnih institucija i stručnih asocijacija.

Na Svečanom otvaranju, učesnike su u ime organizatora pozdravili profesori Snežana Komatina, predsednica AGES i Hrustem Smailhodžić, dekan Fakulteta za tehničke studije UT, kao i predsednik Naučnog odbora, prof.dr Nenad Č. Bojat.

Među predavačima po pozivu, nastupili su i profesori FTS UT, Hrustem Smailhodžić, koji je izložio uvodno predavanje o radioaktivnosti hrane i Snežana Komatina, koja je predstavila rezultate dvogodišnjeg AGES humanitarnog projekta iz programa Geolozi bez granica – Istraživanje klizišta u Srbiji i BiH nastalih posle poplava u maju 2014. godine, gde je uključen i FTS UT.

U okviru Tehničkog programa, predstavljena su usmena izlaganja i poster prezentacije prihvaćenih radova razvrstanih u nekoliko sekcija, sa raznovrsnom tematikom:

· Životna sredina i zdravlјe
· Medicinska geologija
· Ekogeofizika
· Izlaganje radonu – posledice po zdravlјe
· Radon i torijum u vazduhu, zemlјištu i vodi – geološka osnova
· Prirodne riznice – vode (Srbije i/ili BiH)
· Životne namirnice i zdravlјe
· Istine i zablude o hrani i vodi
· Bolesti savremene civilizacije
· Novi pristup zdravlјu u 21. vekuU okviru Kongresa, organizovana je i promocija kapitalnog dela počasnog člana AGESa, dr Miomira Komatine, monografija Podzemne vode Srbije, od 650 strana, koja je upravo izašla iz štampe.

Posebnu pažnju učesnika izazvali su radovi studenata svih nivoa studija, sa fakulteta u Srbiji i BiH. Kao i ranijih godina, dodeljena je nagrada AGES Fondacije za najbolji studentski rad. Nagrađeni su autori koje pamtimo i kao prošlogodišnje pobednike – Mirnesa Rovčanin i Dragan Janjić, sa Evropskog univerziteta BD iz Brčkog, za rad: Vode – najveće blago Bosne i Hercegovine.Povratak na početnu stranu