Beogradski osnovci kroz igru uče o energetskoj efikasnosti
Više od 30 osnovaca pokazalo zavidno znanje o zaštiti sredine u kojoj žive


 

Beograd, 12. septembar 2016 – Velikim turnirom u društvenoj igri „Igraj za energiju“ za učenike beogradskih osnovnih škola svečano je otvorena istoimena izložba u Muzičkoj galeriji „Zadužbine Ilije M. Kolarca“.

Izložba će trajati do 18. septembra, a zahvaljujući Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ (-Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH), zainteresovani osnovci i njihovi roditelji moći će da steknu i prošire znanje u oblasti energetske efikasnosti.

Više od 30 učenika iz tri beogradske osnovne škole - OŠ „Vuk Karadžić“, OŠ „Vladislav Ribnikar“ i OŠ „Stari Grad“ premijerno su odigrali edukativnu društvenu igru „Igraj za energiju“ i pokazali zavidno znanje o važnosti racionalne upotrebe energije i zaštiti životne sredine. Ova igra na zabavan i interaktivan način uči decu o osnovnim pojmovima energetske efikasnosti i nudi praktične savete koje mogu svakodnevno da primene. Igra će biti predstavljena i u drugim gradovima Srbije, a setovi igre biće podeljeni u školama kao podrška nastavnom programu.

„Igra je nastala u okviru projekta srpsko-nemačke saradnje ’Energetska efikasnost u zgradarstvu’, koji, pre svega, ima za cilj da kroz različite inicijative unapredi zakonodavni okvir u Srbiji, podrži lokalnu samoupravu u procesu primene zakonskih propisa, uspostavi sistem za upravljanje podacima i konstantno unapređuje znanje i kapacitet stručnjaka u ovoj oblasti. Baveći se ovom tematikom, shvatili smo da je ljudima prva asocijacija na energetsku efikasnost najčešće skupa investicija. Međutim, u stvarnosti, unapređenje energetske efikasnosti znači pronalaženje najboljeg načina kako da uz minimalna ulaganja dobijemo najveće uštede. Neke od mera su vrlo jednostavne i ne predstavljaju trošak. Na primer, promena svesti i ustaljenih životnih navika u rukovanju električnim uređajima, zagrevanju i hlađenju životnog prostora, mogu doneti velike uštede. U tom smislu, smatramo da sve počinje od najmlađih - oni su ti koji treba da uče, usvajaju i prenose znanja. Kroz igru i zanimljive primere, deca na zabavan način uče o glavnim pojmovima energetske efikasnosti i dobijaju praktične savete koje mogu da primene u svakodnevnom životu“, kaže Svjetlana Đokić, viši projektni menadžer Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Podršku projektu pružio je i Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu.
„Značaj ovakvih projekata je u tome da se kod dece i omladine, kod kojih se navike za korišćenje energije tek stvaraju, razvije svest o svim tim pojmovima. Danas mnogo slušamo o problemima racionalne potrošnje energije i štetnog delovanja čoveka na prirodu, te je potrebno da iz korena promenimo svoje načine razmišljanja i stavove, počevši od najmlađih. Grad Beograd, Sekretarijat za obrazovanje podržava projekte ove vrste, koji kroz igru unapređuju znanje dece, ali i roditelja i nastavnika iz oblasti racionalne upotrebe energije i zaštite životne sredine. Zahvaljujemo se Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju sa kojom Beograd već dugu niz godina ima uspešnu saradnju u ovoj oblasti“, rekla je Snežana Đurić, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Prisutnima su muzičke kompozicije izvodili dobitnici Art link nagrade za najperspektivnije mlade umetnike u Srbiji – David Horvat (violina), Irena Josifoska (violončelo) i Urmin Nes Majstorović (horna).

Svi zainteresovani izložbu mogu da posete svakog dana, od 13. do 18. septembra, u periodu od 14 do 18 časova.

Povratak na početnu stranu