Zabranjen lov na grlicu u SrbijiNovi Sad, 1. 7. 2015. - Ministarka poljoprivede i zaštite životne sredine donela je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta. Njime se proglašava zabrana lova na grlicu do 31. marta 2017. Godine. Istovremeno se produžava lovostaj na jarebicu do 31. marta 2016. godine. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije izražava zadovoljstvo što je promena ovog akta konačno učinjena, mada sa zakašnjenjem od gotovo 12 godina, od kada ornitolozi traže da se obustavi lov na grlicu kod nas. Nažalost, u međuvremenu je njena brojnost u mnogim zemljama u Evropi, među kojima je i Srbija, vidljivo smanjena. Svetska unija za zaštitu prirode je, u najnovijoj Evropskoj crvenoj listi ptica, ovu pticu zvanično svrstala u kontinentalno ugrožene vrste u kategoriji VU (ranjiva). Bilo je i vreme da se uvaži realnost u prirodi, i u svakom pojedinačnom lovištu, u koje iz godine u godinu stižu sve manja jata grlica, koja su postajala predmet neplanskog i masovnog lova.

Ipak, iako je ova odluka u suštini pozitivna, ona ne predstavlja potpuno poštovanje reči stručnjaka, kažu ornitolozi, jer su i članovi ove organizacije, kao i dva zavoda za zaštitu prirode u Srbiji tražili da se grlica trajno izbriše sa liste lovne divljači i da se proglasi strogo zaštićenom vrstom. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva korisnike lovišta da se upoznaju sa ovom odlukom, te da usklade sa njom dolazeće godišnje planove gazdovanja lovištima za naredne dve godine, ali i otkažu sve planirane lovno-turističke aranžmane i lovove na grlicu.

Istovremeno, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kao i svaka od 51 organizacije civilnog sektora koje su okupljene u Koaliciju nevladinih organizacija „Zvuk ptica“, žali što ista odluka nije donesena i u odnosu na prepelicu, kao što je to traženo, stručno utemeljeno i naučno obrazloženo. Ta koalicija je, naime, od 2013. u javnost još jednom izašla sa zahtevom da se ove vrste selica, prepelica i glica, trajno zaštite i da se lov na njih zabrani. Tražili su to zbog višedecenijskog opadanja brojnosti, kao i istovremenog upornog krivolova i šverca ubijenih ptica iz Srbije. Čini se da su finansijski interesi malog broja lovaca i još manjeg broja lovno-turističkih agencija koje organizuju lovove na prepelicu, ostali nadmoćno dominantniji argumenti, u odnosu na sve mnogobrojne stručne alarme. Ornitolozi upozoravaju da će na taj način ponovo, 1. avgusta, započeti iste, dobro uhodane šeme nedozvoljenog lova i svih njegovih usputnih negativnih posledica na prirodu, lovstvo, bezbednost građana, ekonomiju i ugled ove zemlje. Veliki profit, ipak, ostvariće samo ograničen broj pojedinaca iz lovačkog miljea.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ali i sve organizacije iz koalicije „Zvuk ptica“, snažno naglašavaju posvećenost da i dalje, kao i do sada, snažno i nimalo obeshrabreno ovim odlukama, ispunjavaju svoju građansku dužnost i prijavljuju sve slučajeve krivolova. Naglašavaju da im je Zakonom o zaštiti prirode data važna uloga ravnopravnog subjekta zaštite prirode, barem ista tolika kao onima kojima je to svakodnevni posao, poveren od strane izvršne vlasti. Njih pozivaju da se nedvosmisleno svrstaju na stranu borbe protiv krivolova, te tako strašne i ukorenjene devijacije u našem društvu. Bez obzira na brojna negativna iskustva, Društvo i Koalicija smatraju da su im inspekcije zaštite životne sredine, lovstva, policija, poljočuvari, pravosudni i carinski organi i carina, te samo korisnici lovišta, važni saveznici u ovom, kako naglašavaju, veoma složenom poslu. Iz tog razloga apeluju da se planira produženje obustave lova na grlicu, ali i da se još jednom razmotri predlog za zabranu lova prepelice.

Fotografija: Arhiva DZPPS
Kontakt: Milan Ružić, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, sekretar@pticesrbije.rs; tel. 021/631-8343Povratak na početnu stranu