Velika povelja "Zelena planeta"


Obaveštavamo Vas da je sedmočlani žiri za dodelu Velike povelje „Zelena planeta“ – za učinjeno dobro prirodi, tajnim glasanjem, većinom glasova, ( pet ) doneo odluku da se ove godine Velika povelja „Zelena planeta“ dodeli Opštini Čajetina za Projekat primarne selekcije otpada : „Otpad nije đubre“. Specijalno PRIZNANjE za aktivno angažovanje na očuvanju, zaštiti i unapređenju životne sredine u 2015 godini dobijaju Gradska opština Savski venac, Predškolska ustanova „Savski venac i POD Teatar za partnerski edukativni Program „Jačanje svesti dece o značaju očuvanja životne sredine“.

Velika povelja „Zelena planeta“ opštini Čajetina biće uručena u ponedeljak 20.04.2015. godine u 12.00 sati u Opštini Čajetina, a Specijalno Priznanje u utorak 21.04. u 14.00 sati u sali Opštine Savski venac u Beogradu.

Projekat „Zelena planeta“

Priznanje „Zelena planeta“ je nastalo na temeljima ekološkog priznanja „Maslinova grana“ i još starije akcije „Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine“ koje je dodeljivao Radio Beograd 2 i Branislav Marinkov kao urednik Ekološkog magazina. Pokazala se potreba za ustanovljavanjem novog priznanja iz oblasti zaštite životne sredine, jer se ispostavilo da brojne nevladine organizacije na republičkom i lokalnom nivou dodeljuju slična priznanja. Novoustanovljeno priznanje „Zelena planeta“ valorizuje rad za više godina u nazad, dakle, dodeljuje se pojedincu, društvu ili organizaciji koji su u proteklih nekoliko godina pokazali značajne rezultate u zaštiti i afirmaciji očuvanja životne sredine. Priznanje „Zelena planeta“ dodeljuje „Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije“ jednom godišnje. Društvo imenuje svake godine žiri koji se sastoji od sedam članova,(zavisno od broja kandidata koji su ušli u uži izbor, može ih biti: pet, šest ili sedam članova), dva stalna i ostali promenljivi. Priznanje „Zelena planeta“ se sastoji od unikatne plakete rađene na papirusu, plaketa je uramljena i pod antirefleks staklom. Plaketu oslikava prof.dr Violeta Cvetkovska Ocokoljić koja je u proteklim godinama oslikavala plaketu „Maslinova grana“. Priznanje „Zelena planeta“ se uručuje laureatu na Dan planete Zemlje 22. aprila svake godine, na javnoj manifestaciji koja se održava u prostoru za koji se dogovore žiri i dobitnik priznanja.

***
Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije formirano je i registrovano 2008 godine, sa zadatkom da okuplja eksperte iz raznih naučnih oblasti, koji u svojim aktivnostima daju prioritet zaštiti životne sredine i individualnoj zaštiti. Osnovni cilj društva je da putem seminara, naučnih i stručnih radova, domaćih i međunarodnih projekata, kao i javno izgovorene kritičke reči, utiče na promenu odnosa prema prirodi. U svojim aktivnostima Društvo se zalaže za unapređenje i zaštitu životne sredine, edukaciju građana, posebno dece i mladih. Organizuje aktivnosti na rehabilitaciji ugroženih područja, kao i javno zalaganje za promenu navika u pogledu korišćenja i čuvanja prirodnih resursa, kao i odnosa prema otpadnim matrijalima.

Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije želi da bude aktivni činilac i da zajedno sa već postojećim organizacijama u oblasti ekologije pruži doprinos u smislu održivog tehnološkog razvoja Srbije i širenju ekološke kulture. Zapravo, Društvo želi da se priključi brojnim nevladinim organizacijama, ne samo u Srbiji, koje se nezavisno od institucija vlasti, bore za bolji i kvalitetniji život svakog čoveka, ali i svih živih bića na planeti. Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije jednom godišnje, na Dan planete Zemlje dodeljuje povelju „Zelena planeta“ za učinjeno dobro prirodi, pojedincu društvu ili organizaciji. Dosadašnji dobitnici ovog značajnog priznanja su: dr Oliver Dulić u 2012. Godini.

U 2013. godini Veliku povelju „Zelena planata“ su dobili: Istraživačka stanica „Petnica“ i Međunarodni festival ekološkog, sportskog i turističkog filma (MEFEST). Mihajlo Stanković, istraživač i stručni saradnik u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica“ dobitnik je Velike povelje „Zelena planeta“ u 2014. godini. U istoj godini dodelili smo još jednu Veliku povelju „Zelena planeta“ ,Pripremnoj predškolskoj grupi „Pčelica“ iz Šetonja. Dobitnik Velike povelje „Zelena planeta“ u 2015. Je Opština Čajetina za uspešno sprovođenje projekta „Otpad nije smeće“. U ovoj godini specijalno Priznanje dodeljeno je za Edukativno ekološki Program „Jačanje svesti dece o značaju očuvanja životne sredine“. Projekat partnerski realizuju GO Savski venac, PU „Savski venac“ i POD Teatar. Tokom godine organizujemo brojne tribine, predavanja, okrugle stolove raznovrsne tematike. Izdvajamo tribinu o štetnosti duvanskog dima koju je održao prim. dr Petar Borović, ili tribinu o „Imunizaciji u eri elektronskih komunikacija“. O ovoj temi je govorio prim. dr Predrag Kon.

Moderator tribina je bio Branislav Marinkov. Interesovanje za sve naše tribine je bilo veliko i sve su bile dobro posećene kako od strane članova društva tako i od brojnih novinarskih ekipa i šire publik. Od jeseni nastavljamo sa organizovanjem tribina, stručnih sastanaka, okruglih stolova... sa aktuelnim temama iz oblasti ekologije. Član društva može biti svako lice koje prihvata ciljeve Udruženja, kao i Statut Društva.

Povratak na početnu stranu