Potpisan Sporazum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine


Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite životne sredine potpisali su danas, u Zagrebu, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i hrvatski ministar zaštite životne sredine i prirode Mihaelom Zmajlovićem. Potpisavanjem Sporazuma obezbediće se efikasnija zaštita svih elemenata životne sredine: vazduha, zemlje, biljnog i životinjskog sveta što svakako doprineti i kvalitetnijem života građana.

„Zaštita životne sredine i prirode jedan je od prioriteta Srbije, tako da je saradnjom sa susednim državama želimo unaprediti. Svesni smo činjenice da EU ulaže velike napore, kako bi sačuvala bioraznovrsnost država članica što se ogleda kroz brojne propise, ali i značajna sredstva koja su dostupna za zaštitu životne sredine i prirodu. Sporazum će nam omogućiti bolju saradnju s Hrvatskom koja kao nova članica EU ima iskustva koja će pomoći i nama“, izjavila je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Budući da se Srbija nalazi na početku procesa pregovora za pristupanje EU, zainteresovana je za prenošenje iskustava Hrvatske stečenih u postupku pristupanja. Konkretno, pregovora oko poglavlja 27 - Životna sredina, uključujući usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, ali i njegovu implementaciju.

„Hrvatska je po bioraznovrsnosti jedna od najbogatijih članica EU. Kako bi sačuvali našu životnu sredinu i prirodu moramo razvijati saradnju sa susednim državama s kojima delimo brojna područja koja moramo očuvati. Tako sa Srbijom delimo prostor Podunavlja čiji smo značajan deo uvrstili u Ekološku mrežu Natura 2000. Ovim sporazumom osiguravamo efikasnije zajedničko delovanje s ciljem zaštite životne sredine", izjavio je ministar zaštite životne sredine i prirode Mihael Zmajlović.

Dosadašnja saradnja Hrvatske i Srbije u području zaštite životne sredine i prirode odvijala se uglavnom u obliku regionalne saradnje kroz učestvovanje na radionicama i prenošenje iskustava i sprovođenje međunarodnih konvencija kojih su obe države članice, prvenstveno Espoo konvencije i pripadajućeg Protokola o strateškoj proceni stanja životne sredine.

Povratak na početnu stranu