Poslanik Zelenih Srbije predao Zakona o zabrani nuklearnih elektrana u Srbiji


Zeleni Srbije predali su preko Narodnog poslanika Ivana Karića Narodnoj skupštini Predlog zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana u Republici Srbiji. Prethodni Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana koji je prestao da važi, poznat i kao „moratorijum na nuklearke“, donet je još u SFRJ 1989. godine i trajao je 25 godina.

Zeleni Srbije ističu da je zakon neophodno doneti u cilju zaštite života i zdravlja ljudi, očuvanja životne sredine i prirodnih resursa od nuklearnog rizika i štetnog dejstva jonizujućih zračenja, koji se mogu javiti pri radu nuklearno-energetskih postrojenja, odnosno pri proizvodnji, korišćenju i odlaganju radioaktivnog nuklearnog otpada i materijala. Izgradnjom nuklearnih elektrana bi bila ugrožena ekološka bezbednost i ekonomija naše zemlje. Građani bi eventualnom izgradnjom bili uvučeni u ekonomsko dužničko ropstvo iz koga se nikada ne bi izvukli. Srbija ne ume i ne može da pravi nuklearno gorivo, niti da prerađuje isluženo gorivo, niti ima gde da odlaže nuklearni otpad. Zato Zeleni zahtevaju Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana.

Zeleni tvrde da Srbija ima veliki potencijal za razvoj zelene energije, ali i potrebu da transformiše energetski sistem u pravcu čistih, bezbednih, decentralizovanih i obnovljivih izvora energije. Naša zemlja ima ogromni potencijal u biomasi, energiji vetra, sunca, geotermalne energije, inovativnom razvoju toplotnih pumpi, i posebno u pravcu pametne i racionalne potrošnje energije. Srbija bespotrebno troši i gubi energiju, jer nema odgovarajuću izolaciju objekata, jer struju troši za grejanje i hlađenje objekata i u distribuciji i netehničkim gubicima ima preko 25% izgubljene energije. Da bi se razvila domaća ekonomija i energetika, država se što pre mora okrenuti zelenim tehnologijama i decentralizovanim obnovljivim izvorima energije. Zeleni Srbije tvrde da zaštita životne sredine i obnovljivi izvori energija nisu smetnja ekonomskom rastu već upravo prilika za razvoj kroz otvaranje novih radnih mesta, zelenih proizvodnih pogona i mnoštva porodičnih radionica.

2011. godine Ustavni sud je odbacio inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana i ocenio da je „osporeni zakon donet u funkciji zaštite životne sredine od nuklearnog rizika i štetnog dejstva jonizujućih zračenja“, kao i da moratorijum „nema protivustavnog ograničenja slobode preduzetništva i slobode konkurencije na tržištu s obzirom da je zakonodavac Ustavom ovlašćen i da zakonom ograniči slobodu preduzetništva radi zaštite zdravlja ljudi, životne sredine i prirodnih bogatstava i radi bezbednosti Republike Srbije.“

Prema anketama preko 85% građanki i građana ove države su protiv izgradnje nuklearki i nuklearne energije. Zato Zeleni Srbije upućuju ovaj zakon i glasno kažu jedno veliko NE nuklearnoj energiji. Države Evropske Unije idu u pravcu decentralizovanih i obnovljivih izvora energije, a u skladu sa svojim evropskim putem, tim pravcem mora da krene i Srbija.

Povratak na početnu stranu