Kažnjen sa 25.000 dinara jer se hvalio ubijenom zaštićenom pticom


Novi Sad – Bačka Palanka, 17.2.2015. Na osnovu presude Prekršajnog suda u Bačkoj Palanci od 6. februara 2015, Đ. B. iz Bačke Palanke kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 25.000 dinara na osnovu Zakona o zaštiti prirode, jer je „preduzeo radnje kojima se mogu ugroziti strogo zaštićene vrste žvotinja“. Đ. B. je dana 20.8.2013. na svoj profil na društvenoj mreži Fejsbuk postavio fotografiju netom pre toga ubijene strogo zaštićene vrste ptice prdavca (Crex crex), nakon čega je protiv njega podneta odgovarajuća prijava od strane Inspekcije za zaštitu životne sredine Pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ohrabreno je ovom presudom, te izražava uverenje da će i brojne druge prijave protiv nedozvoljenog lova i ubijanja strogo zaštićenih vrsta ptica koje se nalaze pred našim pravosuđem vrlo skoro biti na odgovarajući način tretirane i završene presudama u korist prirode. Ornitolozi se nadaju da će tako biti obeshrabreni svi oni koji još uvek raznim argumentima pokušavaju opravdati svoje krivolovne pohode na zaštićene vrste u srpskim lovištima.

Istovremeno, zaštitari ptica upozoravaju da zadovoljenje lovačke strasti nikada ne sme da bude motiv u odluci da se u neku životinju puca. Fotografija ubijenog prdavca može da ohrabri one koji još uvek smatraju da je „kraljevska prelelica“ (kako ovu pticu često zovu) odličan i poželjan trofej tokom lova na prepelice. Ipak, reč je o jednoj od naših najugroženijih divljih ptica. Ona, zbog toga što se u jesen na seobi sakuplja na istim mestima kao i prepelice i slično se ponaša, često strada ispred nišana naših i inostranih lovaca, te onih koje oni dovode u „lovni turizam“. Zato Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ponovo poziva Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine na hitnu zabranu („letnjeg“) lova na prepelicu i grlicu i u Srbiji, kao što je to slučaj u najvećem delu Evrope. Time bi naša strnjišta, polja, šumarci, njive i livade konačno postala bezbedni koridori za seobu stotina hiljada ptica, kojima kod nas još uvek svake godine preti masovno pogubljenje sačmom iz olučenih cevi.

Foto: Arhiva DZPPS

Kontakt: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, sekretar@pticesrbije.rs

Povratak na početnu stranu