Izvezeno 37,15 tona otpadnog freona na konačno zbrinjavanje


37,15 tona otpadnog freona do danas je iz preduzeća E-reciklaža u Nišu otišlo na spaljivanje u specijalizovani pogon u Nemačkoj. Zahvaljujući posebnom postrojenju za reciklažu u ovom niškom preduzeću, za nepunih godinu dana izvučeno je skoro 15,5 tona štetnog freona iz gotovo 90.000 frižidera, koji se više ne koriste.

Freon koji se nalazi u specijalnim posudama nije otrovan, ali kada se nađe u atmosferi on uništava ozonski omotač. Freon, koji uveliko uništava ozonski omotač i prinosi globalnom zagrejavanju nakuplja se u atmosferi, a to znači da svake godine, određena količina nakupljenih staklenih gasova ostaje u atmosferi i time povećava globalno zagrevanje.

Zbog specifičnosti ove oblasti i procedura za dobijanje izvozne dozvole trajala je 11 meseci.

"Ovaj otpadni freon ide u Nemačku u specijalizovano postrojenje za spaljivanje ovog freona, jer po direktivama Evropske unije ponovno korišćenje freona nije dozvoljeno ni u koje svrhe", kaže generalni direktor preduzeća "E - reciklaža" Ninoslav Milenković.

E Reciklaža ima dobru sakupljačku mrežu, međutim ako bi se jedan frižider našao na deponiji proizveo bi štetne efekte koji su jednaki količini izduvnih gasova koju izbaci jedan automobil za godinu dana.

U "E reciklaži" smatraju da za ovu oblast dolaze bolji dani. Ovo su sastojci koji, osim štetnog freona, njihovo postrojenje jedino na Balkanu, preradi iz frižidera.

Ovo preduzeće je krajem prošle godine dobilo podsticajna sredstva države za zapošljavanje radnika, pa sada ovde radi 150 ljudi.

Za ovaj gas koji šteti ozonu i podstiče efekat “staklene bašte” postoje propisane kvote za uvoz i izvoz, tako da su sve firme koje se bave reciklažom u obavezi da freon sakupljaju i odlažu po propisanim bezbednosnim procedurama.

Naše postojenje za reciklažu rashladnih uređaja radi i posluje već dve godine i po prvi smo u istoriji Srbije izvezli ovaj štetni gas – Freon 2013 godine, nakon čega smo nastavili zbrinjavanje ovog gasa po redovnom rasporedu.

Rashladni uređaji najčešće koriste freon kao rashladni medij, a problem nastaje kada se taj uređaj stavi van funkcije i tada je njegova pravilna reciklaža najvažnija za očuvanje prirodne sredine. Jedan stari frižider sadrži onoliko štetnih gasova koliko auto ispusti za jednu godinu vožnje, što bi u slučaju nepravilne reciklaže završilo u atmosferi.

Povratak na početnu stranu