Godišnji CEDEF Program za gradove i opštine Srbije LIDERI ODRŽIVOG RAZVOJA 2015


Prva Konvencija - Sremska Mitrovica Centralno evropski forum za razvoj, CEDEF pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS, Ministarstva rudarstva i energetike RS, Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine RS, Agencije za zaštitu životne sredine RS i Privredne komore Vojvodine, a u okviru CEDEF godišnjeg Programa za gradove i opštine Srbije - Lideri održivog razvoja 2015, organizuje niz Konvencija – regionalnih skupova širom Srbije. Program ima za cilj da podstiče kapacitete opština i gradova Srbije koji će odgovornim i odlučnim vođstvom ali i primenom naprednih tehnologija postati konkurentni i održivi gradovi.

Program I Konvencije mozete preuzeti ovde.

Dinamični lideri sadašnjice koji vode opštine i gradove su suočeni sa sve većim socijalnim, ekonomskim i ekološkim izazovima. Program LIDERI ODRŽIVOG RAZVOJA prepoznaje izuzetno zalaganje lidera gradova i opština u rešavanju ovih problema, uz primenu novih formi finansiranja, najsavremenijih tehnologija razvoja i postojećih domaćih i svetskih iskustava. Prave vođe za nove izazove nalaze nova rešenja, nove investicije, finansiranje i nova partnerstva u čemu su partnerstva javnog i privatnog sektora ključni faktor uspeha u celom svetu. Takođe, Centralno evropski forum prepoznaje potrebu gradova i opština u Srbiji za tehnologijama koje štede energiju, vreme i novac. U težnji da lokalne samouprave budu što efikasnije i obezbede bolji kvalitet života i životni standard svih građana, CEDEF povezuje lokalne samouprave koje pokazuju spremnost da nosiocima tehnologija ukažu na značajne infrastrukturne projekte i projekte u domenu energetske efikasnosti.

Tokom 5 regionalnih skupova, učešće će uzeti svi relevantni akteri datog regiona: gradonačelnici, predsednici opština, direktori javnih komunalnih preduzeća (uključujući i vrtiće, škole, bolnice, domove zdravlja, i dr.) eneregetski menadžeri i lokalni mediji, koji će stupiti u direktne kontakte kroz organizovane B2B sastanke sa vodećim kompanijama i/ili organizacijama u oblasti energetske efikasnosti, rasvete, sistema KGH, daljinskih sistema upravljanja, finansiranja i osiguranja projekata.

Na jednom mestu, CEDEF će okupiti tzv. Premijer Ligu kompanija koje mogu značajno da doprinesu uštedama i podizanju sveukupne efikasnosti lokalnih samouprava: Telekom Srbija, Minel Schreder, Miteco, Knauf Insulation, Naue Opticus, Banca Intesa, DDOR Novi Sad, Viessmann, LG, Arup. Na skupovima će biti predstavljeni i modeli finansiranja razvojnih projekata gradova i opština Srbije.

Program obuhvata svih 168 gradova i opština Srbije i realizuje se kroz održavanje pet Konvencija i to u:

Sremskoj Mitrovici, februar
Kruševcu, mart
Zrenjaninu, april
Čačku, jun
Beogradu, novembar

Registracija za Prvu Konvenciju je bez kotizacije, ali vas molimo da se prijavite ovde.

Povelja LIDER ODRŽIVOG RAZVOJA

Za opštine i gradove koji imaju izuzetne rezultate u razvoju i primeni obnovljivih izvora enerije, energetske efikasnosti, upravljanju otpadom i vodama na svojoj teritoriji Programski savet dodeljuje Povelju LIDER ODRŽIVOG RAZVOJA. Programski savet čine predstavnici institucija pokrovitelja i tokom godine će na svečanosti održavanja Konvencija dodeljivati Povelju predsednicima opština i gradonačelnicima. Dobro upravljanje, posvećenost potrebama građana i dugoročnim interesima održivog „zelenog“ razvoja su osnovni kriterijumi i za dodelu Povelje.

PRVA KONVENCIJA U SREMSKOJ MITROVICI

Prva od pet Konvencija održava se u Sremskoj Mitrovici 26. februara sa početkom u 11h u Gradskoj upravi Sremske Mitrovice gde će se susresti glavni odlučioci iz 26 lokalnih samouprava sa finansijskim i tehnološkim razvojnim organizacijama zainteresovanim za realizaciju predstavljenih projekata.

Na skupu će prisustvovati predstavnici lokalnih samouprava, javno komunalnih preduzeća, energetskih menadžera kao i medija iz sledećih opština i gradova iz regiona: Sombor, Apatin, Kula, Odžaci, Bač, Bačka Topola, Mali Iđoš, Bečej, Srbobran, Vrbas, Bačka Palanka, Temerin, Bački Petrovac, Žabalj, Titel, Beočin, Novi Sad, Sremski Karlovci, Šid, Bogatić, Šabac, Ruma, Irig, Inđija, Stara Pazova i Pećinci.

Povratak na početnu stranu