Dan Dunava u Srbiji 2015


i prezentacija Teritorijalne marketing strategije Dunavskog regiona u Srbiji i Plana marketinga destinacije, marketing alata i turističkih proizvoda u Dunavskom regionu u Srbiji

Kulturni Centar „GRAD“, Beograd

četvrtak, 25. jun 2015. u 10:00

Danas, 25.juna je u Evropskom centru za debatu i kulturu „GRAD“ obeležen Dan Dunava u Srbiji, čime se Srbija pridružila tradiciji koja se od 2004. godine neguje u 14 evropskih zemalja u Dunavskom slivu i predstavlja najveći rečni festival ovoga tipa na svetu. Događaj je organizovao projekat „Socijalno ekonomski razvoj Dunavskog regiona u Srbiji“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi i sufinansira Austrijska razvojna agencija (ADA).

Događaj su otvorili Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Lukrecija Đeri, državna sekretarka u Ministarstvu turizma, trgovine i telekomunikacija i Wolfgang Wagner, ministar savetnik u Ambasadi Austrije u Srbiji koji su istakli značaj Dunava za ukupan razvoj Srbije i podršku koju Evropska unija pruža Srbiji na sprovođenju dunavske strategije u Srbiji, kroz projekat „Socijalno ekonomski razvoj Dunavskog regiona u Srbiji“ vredan 19 miliona evra. Na događaju su predstavljene i strategije „Teritorijalna marketing strategija Dunavskog regiona u Srbiji“, koja pruža smernice za valorizaciju razvojnih potencijala Podunavlja u Srbiji i „Plan marketinga destinacije, marketing alata i turističkih proizvoda u Dunavskom regionu u Srbiji“, koji predstavlja praktičan vodič opštinama u Dunavskom slivu u Srbiji kako da razvijaju i promovišu svoje brojne turističke potencijale.

Na panel diskusiji „Razvojne perspektive Dunavskog regiona u Srbiji“ učestovali su, između ostalih, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije i Boris Čamernik, generalni sekretar Danube Competence Center. Na panelu se razgovaralo o načinima valorizacije Dunava, koji u dužini od 600 km od ukupnih 2870 km prolazi kroz Srbiju i u čijem slivu živi preko 50% ukupne populacije Srbije. Pitanja o kojima se diskutovalo odnosila su se na načine na koje region Dunava u Srbiji može da postane karika povezivanja Srbije i regiona, prioritete u investiranju u transportnu infrastrukturu u region Dunava, o ulozi Privredne komore Srbije u teritorijalnom razvoju podunavske oblasti kao i najefikasnijim modelima upravljanja destinacijom Dunav u Srbiji.

***
O projektu

“Socijalno ekonomski razvoj Dunavskog regiona u Srbiji” (SEDDSR) je četvorogodišnji projekat usmeren na stvaranje razvojnih mogućnosti Dunavskog regiona u Srbiji, u kontekstu Evropske strategije za razvoj Dunavskog regiona. Projekat raspolaže budžetom od 19,5 miliona evra, obezbeđenih iz IPA fondova Evropske unije i programa pomoći Republike Austrije. Projekat implementira Austrijska razvojna agencija (ADA), operativna jedinica Austrijske razvojne saradnje. Projekat je počeo u julu 2012. godine i trajaće do kraja juna 2016. Projekat ima za cilj promociju turističkih potencijala Dunavskog regiona u Srbiji, privlačenje investicija kroz razvoj infrastrukture i stvaranje novih radnih mesta. U okviru projekta, između ostalog, biće urađena kompletna rekonstrukcija Golubačke tvrđave, izgradnja sistema za navodnjavanje u Velikom Gradištu, a sprovodi se i 17 manjih projekata koji za cilj imaju unapređenje turizma, stvaranje novih radnih mesta i proizvodnju i obradu hrane u Dunavskom slivu.

Više informacija o projektu i rezultatima, možete naći na web stranici www.seddsr.org ili na FB stranici Danube Serbia.

Povratak na početnu stranu